Preşedintele Traian Băsescu consideră că e o problemă de constituţionalitate faptul că nu mai există alianţa care a obţinut peste 50% la alegerile parlamentare şi care a făcut ca Victor Ponta să fie desemnat premier în decembrie 2012, fără să mai fie chemate atunci şi alte formaţiuni la Palatul Cotroceni pentru consultări privind desemnarea şefului Guvernului.
‘Problema unui nou guvern în configuraţia nuanţată de premier este că pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeşte de USL, iar acum unul din partidele de la USL a ieşit de la guvernare, iar Guvernul este USD plus UDMR şi nu este USD plus PNL’, a afirmat Băsescu, duminică seară, la B1 TV.
El a subliniat faptul că în programul de guvernare asumat după alegerile parlamentare se vorbeşte despre obiectivele USL în perioada 2013-2016.
Potrivit preşedintelui, o posibilă problemă de constituţionalitate poate fi legată de faptul că la consultările pentru desemnarea premierului, după alegerile parlamentare, a fost chemat USL ca alianţă ce a câştigat peste 50%.
‘Şi mai avem o alta problemă de constituţionalitate. A fost o mare dezbatere dacă este (USL – n.r.) partid sau alianţă, dacă trebuie să chemi partidele la consultări (pentru desemnarea premierului – n.r.)’, a arătat Băsescu.
El a precizat că după parlamentare nu au mai fost chemate alte partide la consultări, tocmai pentru că USL a obţinut peste 50% din voturile românilor.
‘Ei au spus că au candidat ca alianţă, nu ca partid. (…) Acum, partea care le-a asigurat 50% şi făceau un automatism din desemnarea lui Victor Ponta ca premier a căzut. Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituţional nu mai are legitimitate când acel articol constituţional nu mai este aplicabil’, a adăugat Băsescu.
Potrivit acestuia, situaţia guvernului este diferită de alte cazuri din trecut pentru că ‘s-a spart’ structura politică ce câştigase peste 50% în alegeri.
‘Obiectivul meu nu este să şicanez, ci să instalez un guvern constituţional’, a dat asigurări Băsescu.
El a subliniat că nu vrea ‘să pună condiţii’ UDMR-ului, care vrea să intre la guvernare, ci doar doreşte ca sub mandatul lui să nu fie instalat un guvern neconstituţional.
‘Problema este cum interpretăm corect Constituţia, în mod deosebit articolul care a dus la desemnarea fără consultări cu alte partide a lui Victor Ponta şi la faptul că avem un program aprobat de Parlament în care este vorba de USL, care practic nu se mai află la guvernare. Aici nu ne putem ascunde sub ideea că sunt la tribunal, că la tribunal este şi USD care urmează să se înscrie. Deocamdată este decizia scrisă a structurii de conducere a PNL de ieşire din guvernare. Este un act politic puternic, opozabil ideii de ‘lasă că merge şi aşa’. Probabil că aşa a fost jocul pentru atragerea lui Tăriceanu. Dacă reuşea repede să îşi găsească vreo câţiva liberali în jur, să spună ‘noi, partidul liberal de după uşa în care s-au luat deciziile, suntem la guvernare’ – un joc urât’, a mai spus şeful statului.
El a precizat că cel mai corect i se pare ca premierul Victor Ponta să îşi depună mandatul.
‘Aici avem două variante: ori ajungem la concluzia că este posibil când un premier care provine dintr-o formaţiune politică cu peste 50%, pe urmă să renunţe la nişte fracţiuni din acea formaţiune şi să-l consideri desemnat conform articolului legal. Ori, cel mai corect mie mi s-ar părea ca într-o astfel de situaţie premierul să depună mandatul, să spună: ‘Domnule preşedinte, automatismul în baza căruia am fost desemnat nu mai funcţionează, trebuie să alcătuim un alt guvern’. (…) Antonescu l-a atenţionat (pe Victor Ponta – n.r.): ‘Atenţie, că trebuie să-ţi depui mandatul’, exact pe baza faptului că ştia discuţia de peste 50%, deci automatismul la desemnare, şi ştia că programul (de guvernare – n.r.) este pe numele USL’, a explicat Băsescu.
Băsescu, despre plângerea penală împotriva lui Ponta: Am fi fără precedent în UE. Poate spre sfârşitul mandatului
Preşedintele Traian Băsescu susţine că se gândeşte la o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, însă afirmă că are reţineri cu privire la momentul când să facă acest demers.
‘Nu în asta stăm. Sigur că un asemenea premier trebuie să aibă o plângere penală şi să răspundă în faţa legii pentru modul abuziv în care guvernează. Însă, şi eu am reţinerile mele asupra momentului când să o fac, pentru că, totuşi, cred că am fi fără precedent în UE – preşedintele îl dă în judecată pe premier. Şi, poate, mă gândesc, aşa, către sfârşitul mandatului’, a spus Băsescu, duminică, la B1 TV, întrebat cu privire la plângerea penală împotriva premierului, despre care vorbea recent.
Preşedintele Traian Băsescu declara în urmă cu câteva săptămâni că a cerut unor jurişti să analizeze dacă premierul Victor Ponta ar putea răspunde în faţa legii pentru unele decizii, menţionând că este foarte posibil să depună plângere penală împotriva acestuia.