Băsescu: Explotarea de gaze din Marea Neagră va începe probabil din 2015-2017

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră oferă României perspectiva independenţei energetice şi se deschide posibilitatea exportului de gaze în Europa. Băsescu a făcut aceste afirmaţii la Constanţa, după vizita făcută la bordul navei de prospecţiuni Deepwater Champion, a companiei Exxon.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 13:50

„România are perspectiva independenţei energetice totale (…) România poate fi una din sursele de gaze şi pentru ea şi pentru alte ţări din Europa”, a declarat Traian Băsescu. Acesta a arătat că numai în perimetrul Neptun, Deepwater Champion a identificat un zăcământ de 100 de miliarde de metri cubi de gaze, în condiţiile în care consumul anual al României oscilează între 14,2 miliarde în 2011 şi un consum previzionat pe 2012 de 14,8 miliarde.

Marea Neagră ar putea asigura indepenenţa energetică cu atât mai mult cu cât o parte apreciabilă din gazele consumate în România provin din producţia internă, cam 11-11,4 miliarde de metri cubi. „Faceţi socoteala câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit”, a spus Băsescu arătând că mai sunt perimetre în care se va trece la prospecţiuni în perioada următoare.

Preşedintele a precizat totuşi că va mai trece ceva vreme până când exploatarea efectivă va începe, cel mai probabil 2015-2017.

„Exploatarea va începe după ce vor fi încheiate toate prospecţiunile şi, probabil, din 2015, 2016, 2017, România poate fi independentă deplin din punct de vedere energetic”, a spus Băsescu.

În 3 februarie, preşedintele declara că şi-a amânat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, vizita ce urma să aibă loc a doua zi pe vasul de explorare al ExxonMobil, care forează pe blocul Neptun din Marea Neagră.

La începutul unei întrevederi la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii ExxonMobil şi Petrom, Traian Băsescu îşi exprima regretul că a trebuit să fie amânată această vizită pe vasul Deepwater Champion, care urma să fie efectuată la invitaţia operatorilor petrolieri.

Ian Fisher, directorul general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, l-a informat pe şeful statului că operaţiunea de forare demarată la sfârşitul lunii decembrie a progresat în ultimele săptămâni, însă a fost încetinită din cauza vremii furtunoase. El a subliniat că nava de forare are o tehnologie ultramodernă şi, în ciuda vremii furtunoase şi a mării agitate, nu s-a deplasat decât un metru de la locul de forare.

„Am înţeles că tehnologia de la bordul navei este ca în Star Trek?”, a întrebat Băsescu. Reprezentantul ExxonMobil i-a răspuns că tehnologia folosită la forare a avansat foarte mult, putând fi comparată cu cea din serialul SF. Pe nava Deepwater Champion sonda de forare este acţionată prin „joystick-uri”, un progres extraordinar faţă de tehnologia de acum 30 de ani, a spus acesta.

De asemenea, Fisher i-a spus preşedintele că sonda navei are o capacitate de forare de până la 3.000 de metri adâncime, deşi nivelul la care se forează acum în Marea Neagră este de 1.000 metri.

Preşedintele Băsescu a subliniat în întrevederea cu reprezentanţii companiilor petroliere că blocul Neptun în care forează acum ExxonMobil şi Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Şerpilor.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, împreună cu Petrom, au început forajul de explorare la sonda Domino 1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al Petrom.

„Sonda Domino 1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi va fi forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile”, se arată în comunicatul Petrom.

Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.

Te-ar mai putea interesa și
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare antiaeriană
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare ...
LIG Nex1 Co., o importantă companie sud-coreeană din sectorul apărării, a fost eliminată de la licitaţia pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte......
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, ...
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...