Băsescu: Guvernul s-a grăbit. BNR ar fi trebuit să aibă prioritate la achiziţia aurului de la Roşia Montană

Economica.net
29 09. 2013
bnr_975456789_25464700_29302100_51835000

„Aici a fost, după părerea mea, o negociere nefinalizată de guvern”, a menţionat Băsescu, care a adăugat că, „dacă este ceva ce dăunează enorm este minciuna guvernamentală”.

Traian Băsescu a spus că, personal, ştie în ce stadiu era negocierea în timpul Guvernului Boc şi Ungureanu. „Se crescuse redevenţa de la 4 la 6 la sută şi trebuia modificată Legea minelor şi participarea părţii române, Remin Deva, avea 19 la sută şi se agreease creşterea la 25 la sută a acestei contribuţii”, a arătat preşedintele.

„Nu ştiu de ce guvernul s-a grăbit, pentru că negocierea nu era terminată. În planul de negociere mai erau următoarele condiţii de obţinut: unu, ceea ce rezultă din procesarea minereului la Roşia Montană se procesează până la final în România, deci nu pleacă niciun vagon cu minereu din România şi doi, dreptul prioritar de achiziţie al BNR”, a continuat Băsescu.

Citeşte Ce s-ar întâmpla dacă BNR ar cumpăra aurul de la Roşia Montană

Potrivit afirmaţiilor sale, aceste două elemente trebuia să fie continuate în negociere. „Dacă Gold Corporation este un investitor cinstit nu văd de ce l-ar deranja dacă BNR achiziţionează cu prioritate aurul şi dacă i se cere să proceseze”, a opinat el.

Preşedintele a spus că, a treia minciună pe acest subiect, „care a pătruns mai puţin”, este „nu pleacă niciun aur din ţară”.

Întrebat dacă BNR este interesată să cumpere aur de la Roşia Montană, acesta a răspuns: „Pănă la urmă putem discuta şi despre nişte politici”.

Chestionat dacă a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre acest subiect, Traian Băsescu a evitat să dea un răspuns tranşant, arătând că, personal, are dreptul să exprime un punct de vedere şi, dacă Isărescu va fi invitat, „cu siguranţă şi el va exprima un punct de vedere”.

Menţionând că a găsit informaţii pe Google informaţii privind rezervele de aur ale statelor, şeful statului a arătat că în SUA sunt 26 de grame de aur rezervă pe cap de locuitor, în Portugalia – 36 de grame pe cap de locuitor, Grecia – 12 grame, Olanda – 36 grame, Austria – 32 grame, în timp ce România are o rezervă de aur de 4,7 grame pe cap de locuitor.

Băsescu a argumentat imprtanţa achiţionării de aur, menţionând, în acest sens, dependenţa faţă de FED, cu dolarul, sau ce se întâmplă în euro-zonă, el adăugând că nimeni nu ştie ce se întâmplă, până la urmă cu zona euro şi care sunt politicile FED.

„Am obligaţie să judec ca un om care vrea să îţi pună ţara în siguranţă”, a spus şeful statului.

„Mă costă dacă îl cumpăr de pe piaţa liberă, pe când dacă îl cumpăr din producţie internă eu fac emisiune”, a atenţionat acesta.

El a menţionat că a citit unele articole care „demonstrau inflaţia” care s-ar instala în România dacă BNR ar face emisiune pentru a reviziona aur.

El a spus că BNR face emisiuni anual pentru 6-7 milioane euro.

„Dacă, spre exemplu, am exploata Roşia Montană producţia ar fi de circa 13 tone de aur pe an , de circa un miliard de euro emisiune. Unde s-ar duce inflaţia?”, a întrebat Băsescu.

Pe de altă parte, întrebat dacă proiectul mai este viabil, o dată cu scăderea preţului aurului, Băsescu a răspun afirmativ. „Din câte ştiu, acum este, la acest preţ. Chiar în această dimineaţă mă uitam la preţul aurului, uncia de aur – 1.347”, arătat el”.

„Pe fond, rentabilitatea proiectului nu prea este problema noastră (…) pentru că nu noi ne asumăm riscul cel mare ci investitorul”, a arătat Băsescu, amintind că statul primeşte redevenţă dar nu contribuie la investiţie.

Întrebat despre faptul că investitorii financiari de la Roşia Montană ar avea intenţia de a lua proiectul, de a oţine aprobările şi de a-l vinde mai departe, Traian Băsescu a răspuns: „Nu ştiu dacă neapărat intenţionează să îl vândă. Din câte ştiu, dacă acest proiect va fi declanşat, va fi operat de Gold Corporation. Ce va avea în spate nu mai ştiu”.

El a subliniat că în acest caz este vorba despre nişte fonduri de investiţii care sunt dispuse să investească pentru a-şi maximiza profitul.