De asemenea, Traian Băsescu a ținut să precizeze și faptul că România nu mai are resurse pentru crearea de locuri de muncă decât dacă priveşte cu responsabilitate spre reluarea unor activităţi de minerit. Pe de altă parte, el a sugerat Guvernului să se consulte cu populaţia în privatizările companiilor de exploatare a resurselor naturale. „Statul român s-a angajat din 1997. Măcar spuneţi „nu” şi închideţi subiectul, dar nu mai ţineţi astfel de subiecte în dezabatere”, a sous preşedintele.
„Este clar că România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării de aur, gaze de şist, cupru, de aceea avem nevoie de parteneriat cu companiile străine. Aş vrea să va spun că din cauza demagogiei şi laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată de la 1997. În momentul de faţă România nu mai are resurse pentru realizarea de locuri de muncă”, a precizat seful statului.
Preşedintele a sfătuit Guvernul să dea rapid avize pentru exploatarea de la Roşia Montană, dacă este fezabilă, „pentru că fiecare an ne va costa enorm în viitor”.
„I-aş ruga pe înalţii demnitari ai statului, pe preacinstiţii ziarişti să meargă la Roşia Poieni şi la Roşia Montană pentru că par a plânge de grija mediului. Să vadă acum dacă de pe urma exploatării de stat ceea ce avem înseamnă protecţia mediului. Ştim toţi artificiul prin care Curpu Min a reuşit să facă profit”, a adăugat Băsescu.
„Cupru Min au trecut pe profit printr-un artificiu, ca să încaseze managerii prime”
Băsescu a adăugat că profitul înregistrat la Cupru Min în ultimii ani a fost realizat printr-un artificiu, fiind neglijate investiţiile de exploatare, iar managerii companiei urmărind astfel să încaseze prime de profit.
„Ştim toţi artificiul prin care Cupru Min a mai reuşit să obţină profit anul trecut, pur şi simplu nu a făcut investiţii pentru deschiderea fronturilor în vederea exploatării de suprafaţă în continuare. Artificial domnii manageri şi-au creat condiţii să încaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani să îşi extindă frontul de exploatare”, a afirmat preşedintele.
„Se doreşte să rămânem importatori de gaze, după înverşunarea luptei împotriva gazelor de şist”
Băsescu susţine că, în ultima vreme, se doreşte ca România să rămână un continuu importator de gaze, având în vedere „înverşunarea” luptei împotriva exploatării gazelor de şist.
„Aş mai face o ultimă menţiune. Se pare că în ultima vreme am devenit extrem de legaţi de dorinţa de a rămâne continuu importatori de gaze. Cel puţin, asta este concluzia mea după ce văd înverşunarea cu care se luptă împotriva exploatării gazelor de şist. Aflăm că sunt generate cutremure de mari dimensiuni. Statele Unite îşi asigură 25-30% din necesarul de gaze prin exploatarea gazelor de şist. Polonia, în curând, îşi va diminua masiv dependenţa de importul de gaze, ca urmare a exploatării masive a gazelor de şist. Probabil că unii vor ca în România să nu se întâmple nimic, iar eu vă cer dumneavoastră, Guvernului, Parlamentului, să faceţi ca în România să se întâmple ceea ce se poate întâmpla şi ceea ce ne poate face mai puţin dependenţi, pe de o parte, de împrumuturi externe, pe de altă parte, de importuri de resurse energetice”, a spus preşedintele.