Băsescu: Interesul e să negociem. Dacă anunţăm veto, suntem în afară, nu ne caută nimeni

Economica.net
20 11. 2012
basescu_biografie_54925000_53438600_72230400

Traian Băsescu a explicat că preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi-a asumat negocierea în continuare între statele membre, pentru a ajunge la o concluzie.

„Sigur că noi am început această negociere, ştim grupurile care au un punct de vedere care ne convine pe PAC, un punct de vedere care ne convine pe Coeziune. Alte detalii nu sunt posibile în acest stadiu. Lucrăm la căutarea de alianţe şi de găsirea de soluţii la nivelul UE”, a adăugat preşedintele.

„Interesul României este să negocieze. Repet, interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi-l şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Dacă plecăm pe ideea de veto, suntem în afara negocierilor! Nu ne mai caută nimeni şi vor vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu”, a subliniat Traian Băsescu.

El a continuat: „Nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de noi în susţinerea punctelor de vedere, fie că vorbim de PAC, Politica de Coeziune, de TVA eligibilă, cofinanţare de 75% sau 85% sau de orice. România, ca a şaptea ţară ca mărime, are capacitate de negociere. Deci, personal susţin că interesul României este să negocieze, şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto”.

Şeful statului a explicat că forţarea pe ameninţarea dinainte de Consiliu că, „dacă nu e ca noi, România va opune un veto”, arată şi „incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere”.

„România nu a fost niciodată în această situaţie şi sper nici să nu fie, în incapacitate de a-şi susţine prin negociere punctele de vedere şi să obţină măcar un compromis. Toţi plecăm pe ideea de compromis. Compromis şi la Bucureşti. Riscul să fim dezbinaţi e major”, a adăugat Băsescu.

Menţionând că întreaga UE se află în criză economică, preşedintele Băsescu a arătat că „singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar”.

„Să ştiţi că ar fi state donatoare care ar fi bucuroase să vadă un veto de la un stat beneficiar şi nerealizarea unei înţelegeri. Iar cei care spun că este bine să punem un veto îi rugăm să îşi aducă aminte de aritmetica din I-IV şi să facă socotelile: cât pierdem dacă punem un veto şi nu se ajunge la un compromis legat de buget.

Traian Băsescu a mai spus că o singură dată a dat mandat pentru veto. „Şi aici este ministrul, dar nu l-am dus până la capăt, pentru că în CAG era subiectul Serbia. Dar niciodată în Consiliul European. Şi nu aş spune că a fost cea mai plăcută experienţă, vă poate povesti Cristi Diaconescu când s-a văzut cu 26 de state sărindu-i în cap”, a spus preşedintele.