„În rezerva Ministerului Finanţelor Publice se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop: să ne putem plăti la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. De ce s-a făcut această rezervă? Pentru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturi prompte (…) Deci acest săculeţ cu bani este intangibil. Este o rezervă strategică a României, care nu poate fi utilizată decât în interesul tuturor românilor şi pentru nimic altceva”, a spus preşedintele Traian Băsescu, în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a subliniat că această rezervă financiară trebuie păstrată pentru că prognozele economice privind recesiunea din zona Euro îndeamnă la prudenţă, iar România nu trebuie să se mai regăsească în situaţia critică din 2009. „Mai mult decât atât, privim şi la prognozele pentru zona Euro şi vedem că se intră în recesiune, sunt zece state din zona euro care au intrat deja în recesiune. Deci, România avea obligaţia să fie prudentă, să nu mai fim ca în 2009, când a trebuit, pe de o parte, în prima parte a anului, nu ne dădea nimeni bani împrumut, iar când am avut din nou acces pe piaţă împrumuturile s-au făcut la dobânzi foarte mari”, a evidenţiat Băsescu.
De asemenea, el a arătat că mărirea salariilor se poate face de către Guvern la jumătatea anului prin mărirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%.
„Banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel şi la misiunea de la sfârşitul, ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, dacă nu mă înşel, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile. Şi v-aş ruga să luaţi declaraţiile de presă din acea vreme, când am spus că mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea să mergem până la 2,2%, chiar 2,3% deficit dacă va fi necesar în cursul anului 2012”, a spus preşedintele.
Băsescu a precizat că, în prezent, în urma evoluţiilor din prima parte a acestui an, rezultă un deficit şi mai mic decât cel convenit cu FMI, fiind de 1,84%.
„Este evident că deficitul, aşa cum se execută bugetul acum, este mai mic, 1,84%. În baza înţelegerii din ianuarie-februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea să crească deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, în condiţiile în care acum în mod real este 1,84%, la 2,14% (…) Deci avem spaţiu fiscal pentru a plăti integral diferenţa de salarii pentru bugetari”, a argumentat şeful statului.
Totodată, el a argumentat că a prezentat aceste date pentru că „în ultima perioadă se caută sacul cu bani, pe care Guvernul care se pregăteşte să plece spune că l-a lăsat, Guvernul care se pregăteşte să vină spune că nu l-a găsit”.
„Sigur, eu nu vreau să fiu arbitru în disputele politice dintre partide, dar pentru corecta informare doresc să ştiţi aceste lucruri”, a punctat Băsescu.