Băsescu mulţumeşte CC a R. Moldova: E una din cele mai mari bucurii din ultimii ani
El şi-a început declaraţia exprimând mulţumiri Curţii Constituţionale de la Chişinău, Anei Guţu, pentru iniţiativa acesteia legată de subiect, precum şi partidului lui Mihai Ghimpu pentru susţinere.
„Este un act de dreptate faţă de actul de independenţă al Republicii Moldova, faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi faţă de cei din Republicii Moldova care se simt români”, a spus şeful statului.
Potrivit acestuia, de implicaţiile deciziei de la Chişinău, care sunt „extrem de profunde”, trebuie să ţină „toate statele democratice”, inclusiv UE.
„Este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani”, a spus preşedintele.
Limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.
Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, joi, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.