Băsescu: Ne apropiem de 8% nivel al şomajului. Nici în perioada de criză nu am avut atât

Economica.net
26 08. 2013
basescu_90865100_49726100_96122600_33316900

„Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat”, a spus preşedintele.

El a adăugat că şomajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.

„Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii”, a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

El s-a referit la faptul că „riscăm să alunecăm din nou într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic”, în condiţiile în care România are în acest an o creştere economică generată de producţia agricolă foarte bună, nu de sporirea locurilor de muncă, ceea ce indică „probleme în gestionarea macroeconomică a ţării”.

Şeful statului a reluat şi avertismentele privind faptul că Guvernul nu a finalizat ‘o formă acceptabilă” pentru Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană privind utilizarea fondurilor europene care revin României în exerciţiul multianual 2014-2020.

El a spus şi că nu au fost pregătite proiectele pentru a accesa fondurile care revin României pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor din suma de 8 miliarde de euro stabilită în acest sens la nivelul UE, banii putând fi folosiţi numai în perioada 2014-2015, dar nici accesate împrumuturile puse la dispoziţie de BEI pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri de coeziune care duc la reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Deci sunt mecanisme puse la dispoziţie de Uniunea Europeană care ar fi putut scădea şomajul în România şi în mod deosebit în rândul tinerilor, iar superficialitatea Guvernului nu face decât să ducă la efecte inverse, pentru că nu accesează instrumentele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Cred că este un lucru extrem de grav”, a concluzionat Băsescu.