Băsescu: Necunoaşterea din România a documentelor UE i-a îngrozit pe partenerii din UE

Economica.net
14 06. 2012
basescu_90865100

„Cu această dezbatere care s-a dus în direcţia în care s-a dus, să ştiţi că nu ajungem decât la compromitere, pur şi simplu. Luările de poziţie de ieri, din Parlamentul României, luările de poziţie de la televiziuni au fost sintetizate chiar de partenerii noştri europeni şi cred că au avut de ce să se îngrozească când au văzut câtă necunoaştere a documentelor europene fundamentale este în dezbaterea publică din România”, a spus Băsescu.

El a arătat că şi conflictul cu premierul privind reprezentarea la Consiliul European nu ajută imaginea României la nivelul oficialilor europeni. „Nu este un conflict care să ne ajute, pentru că puţini politicieni, doar cei de la Bruxelles probabil, specialiştii în constituţiile tuturor statelor, pentru că trebuie să fie nişte oameni acolo, la departamentul juridic, care ştiu şi constituţiile şi legislaţiile statelor membre, ar putea face aprecieri. În rest, pentru toţi ceilalţi este un semn de întrebare, cine o fi legitim reprezentantul României în Consiliul European?”, a argumentat şeful statului.

De asemenea, el a arătat că este „ridicolă” partajarea responsabilităţii de reprezentare între preşedinte şi premier care a fost făcută de Parlament prin declaraţia adoptată marţi, precum şi faptul că se menţionează că mandatul de reprezentare la Consiliul European este dat de Parlament.

„Este penibil. Numai unul intră. Am văzut că stăm cu rândul pe scaun, chestiune interesantă, sau mergem pe rând la consilii. Nu există niciun stat care să fi ajuns la ridicolul de a trimite la un Consiliu un reprezentant, la alt Consiliu alt reprezentant. Statele îşi desemnează conform legislaţiei naţionale un reprezentant şi acela îşi duce mandatul continuu. Acum, ce aş vrea să înţelegeţi – am văzut o partajare a reprezentativităţii pe care a făcut-o ieri Parlamentul. În primul rând, vreau să vă spun că cel mai ridicol lucru este să crezi că Parlamentul poate da mandat Guvernului. Sunt puteri separate în stat. Guvernul poate fi controlat de Parlament, dar nu să primească mandat. Puterea executivă este o putere care are misiunile ei descrise în Constituţie şi pe urmă preluate în legi. În al doilea rând, Parlamentul a făcut o partajare a reprezentativităţii Preşedintelui. În momentul în care în Constituţie scrie că Preşedintele reprezintă statul român, în statul român intră şi Guvernul ca o instituţie a statului, intră şi Justiţia, şi Parlamentul, şi cei 22 de milioane de cetăţeni, şi ONG-urile, dacă vreţi”, a mai evidenţiat preşedintele.