Băsescu: Noul acord trebuie adoptat prin Constituţie până la finele lui 2013. Poate chiar mai repede
Băsescu a spus că este un lucru „extrem de pozitiv” finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de încheierea „Tratatului privind stabilitatea, coodonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi Monetară”. „A fost succesul acestei reuniuni”, a spus preşedintele.
„A mai rămas de clarificat, la nivel naţional, modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completă (…) Aş vrea să o citesc, să vedeţi unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusă – încă nu avem varianta în limba română, dar traducerea din engleză este următoarea: Regulile menţionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse în legea naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a tratatului, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional, sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale bugetare. Au fost state care au şi alt tip de legi, legi de tip constituţional şi li s-a dat şi această posibilitate. România nu are astfel de legi. În afară de Constituţie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma în Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi îl avem nu dă garanţii de nemodificare decât prin revizuirea Constituţiei „, a spus preşedintele.
El a mai spus că este foarte important că România are răgazul de a modifica Constituţia până la sfârşitul anului 2013, neexcluzând posibilitatea ca tratatul să fie ratificat de minimum 12 state înainte de 1 ianuarie 2013, ceea ce ar echivala cu scurtarea acestui timp.
„Sigur, se poate întâmpla să intre în vigoare mai repede. (…) Nu exclud posibilitatea ca 12 state să ratifice tratatul înainte de 1 ianuarie 2013. Vreau să cred că România va fi una dintre cele 12 ţări”, a mai spus Băsescu.
El a precizat că va face mai multe declaraţii, marţi, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă.
Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor „reguli de aur” privind echilibrul bugetar, a anunţat preşedintele UE.