Băsescu: Nu a mai fost opoziţie faţă de Serbia, după semnarea protocolului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că în urma semnării protocolului Bucureşti-Belgrad privind minorităţile, nu a mai existat nicio opoziţie privind acordarea pentru Serbia a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE, informează Mediafax.
Economica.net - vin, 02 mart. 2012, 11:58

„În urma semnării ieri a protocolului cu Serbia, nu a mai fost opoziţie faţă de Serbia”, a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că probabil, fiind „copleşiţi” de problemele guvernării şi de cele privind Kosovo, „prietenii sârbi” au uitat de semnarea protocolului privind minorităţile, iar autorităţile române le-au amintit.

„Românii din Valea Timocului nu sunt recunoscuţi ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care în proporţie de 90% era negociat, discutat, între partea română şi partea sârbă înainte de micul eveniment care a avut loc”, a spus preşedintele.

„Din păcate – sunt convins că nu intenţionat, ci absolut copleşiţi de alte probleme legate de guvernare în Serbia şi de problema Kosovo – prietenii sârbi au uitat să vină să finalizăm acordul legat de problema minorităţilor şi noi n-am făcut nimic altceva decât să le amintim. Sigur, fără a le întârzia nici măcar o clipă acordarea statutului de candidat care oricum se producea în consiliul de azi”, a adăugat preşedintele.

Preşedintele a explicat că principala cerere a României a fost legată de „dreptul la autoidentificare liberă”.

„Deci, nimeni nu-i poate spune cetăţeanului sârb din Valea Timocului că el nu este român, este vlah, ceea ce după unii înseamnă altceva. Orice cetăţean din Valea Timocului care vrea să se declare minoritar român să aibă dreptul s-o facă, statul să fie obligat să-i recunoască acest drept la autoidentificare”, a explicat preşedintele.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit în formă finală în cursul nopţii.

Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.

Semnarea a avut loc la Comisia Europeană. Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Miniştrii Afacerilor Externe din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală. „Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut”, conform unui comunicat al UE. „România a blocat un acord imediat”, anunţau surse diplomatice.

Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc „discuţii” zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă. „Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului”, a adaugat ministrul danez.

România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept „o surpriză” opoziţia Bucureştiului.

Te-ar mai putea interesa și
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare antiaeriană
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare ...
LIG Nex1 Co., o importantă companie sud-coreeană din sectorul apărării, a fost eliminată de la licitaţia pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte......
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, ...
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...