Băsescu: Nu exclud organizarea noului referendum pe unicameral simultan cu primul tur al prezidenţialelor

Economica.net
06 01. 2014
traian_basescu2_11296400

„Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere (USL – n.r.)”, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă acesta lucru va responsabiliza USL, Băsescu a răspuns: „Sigur că da”.

Traian Băsescu a apreciat că actuala putere va fi sancţionată de români dacă nu va respecta voinţa populară: „Cred că de data asta România va sancţiona grav”.

Întrebat dacă va decide organizarea unui nou referendum pe acelaşi subiect simultan cu alegerile prezidenţiale, el a răspuns: „Nu exclud această posibilitate, pentru că la ce s-a ajuns acum depăşeşte orice imaginaţie”.

Chestionat dacă ar dori ca referendumul să beneficieze de noua lege privind organizarea referendumului, cu prag de 30%, preşedintele a spus că nu îl interesează pragul şi că „un astfel de referendum se poate face şi pe actuala lege, cu 50%, în turul unu al prezidenţialelor”.

„Uitaţi-vă în Parlament. Ce ar spune domnul Ponta, de exemplu, dacă atunci când va planifica alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul stabileşte graficul, emit şi decretul pentru organizarea unui referendum pentru reconfirmarea ideii de Parlament unicameral? Pentru că procedura am parcurs-o. Asta ar însemna pentru dânsul linişte? Aş fi un preşedinte care îl deranjează”, a spus Băsescu.

În iunie 2013, Parlamentul a respins, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care aviza favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui. Birourile permanente reunite ale celor două Camere au respins, însă, solicitarea PDL de a relua votul în plenul reunit asupra referendumului cerut de şeful statului, considerând că procedura parlamentară a fost îndeplinită, avizul fiind consultativ.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Preşedintele a organizat un referendum pe aceeaşi temă şi în anul 2009, tot la primul tur al prezidenţialelor. Rezultatele referendumului organizat atunci au fost validate, 77,78% din alegători pronunţându-se în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% votând pentru reducerea numărului de parlamentari, în condiţiile în care prezenţa la urne a fost de 50,95%.