Băsescu: O revizuire a tratatelor UE este iminentă

Economica.net
29 03. 2013
basescu_odin_presidency_ro_61991500_65621700

„O revizuire a tratatelor Uniunii este iminentă. Am convingerea că în următorii doi, trei ani, deşi numai ce a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, în următorii doi, trei ani tratatele Uniunii se vor revizui din nou, pentru adaptare la realităţi. Şi vor fi două realităţi: realitatea statelor performante şi realitatea statelor neperformante. De aceea, România trebuie să-şi fixeze priorităţile de integrare ca fiind cele mai mari priorităţi ale ei, şi aici vorbesc de consolidarea statului de drept, vorbesc de crearea condiţiilor pentru intrare în zona euro şi despre intrare în zona Schengen. Sunt trei elemente fundamentale care ne pot duce sau nu la o integrare în timp util, până la începerea discuţiilor despre revizuirea tratatelor Uniunii. Îmi este clar că sunt state care nu vor să mai plătească pentru statele care nu se integrează”, a spus Băsescu în discursul susţinut vineri la Congresul Avocaţilor – 2013.

Potrivit preşedintelui, semne de întrebare cu privire la statele neperformante sunt ridicate în cancelariile europene, chiar dacă nu sunt formulate public.

„Şansa României este un proces rapid, accelerat de integrare, care, dacă mă refer la statul de drept consolidat, vizează nu numai legislaţia, vizează nu numai respectarea normelor europene, vizează şi standardele morale ale politicului. Este greu pentru un european să înţeleagă de ce un parlamentar trebuie protejat în faţa legii penale mai mult decât un om oarecare. În afară de convingerile lui, nici parlamentarul nu poate fi mai protejat decât un cetăţean obişnuit. Este dificil să punem presiune şi să dăm impresia că standardele politice se pot negocia. România poate negocia atunci când îşi face treaba la ea acasă. Nu ai cum să negociezi cu statele membre vechi: ‘hai, treceţi’ – ceva ca la piaţă – , ‘hai, treceţi-ne şi pe noi pe malul celălalt, chiar dacă nu suntem ca voi'”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a apreciat că politicienii români trebuie să înţeleagă faptul că standardele minimale europene trebuie îndeplinite odată ce ţara noastră a acceptat intrarea în UE.

„Noi ne-am angajat să fim ca ei când am cerut să intrăm în UE. Şi asta nu înseamnă că eu susţin că ei sunt perfecţi. Dar trebuie să fim atât de imperfecţi cât sunt şi ei. Nimeni nu ne cere să fim mai sfinţi decât Fecioara Maria, dar ne cere să respectăm nişte standarde politice, standarde de conduită care să fie asemănătoare lor. Şi vă asigur că au destulă înţelegere şi pentru zona din care venim şi pentru modul cum s-a produs educaţia noastră în ultimii 70 de ani. Dar sunt lucruri peste care nu se poate trece şi clasa politică în mod deosebit trebuie să înţeleagă că aceste standarde minimale trebuie îndeplinite”, a explicat Traian Băsescu.

El a opinat că România are nevoie de un parcurs rapid şi credibil de integrare înainte de începerea discuţiilor despre revizuirea tratatelor Uniunii.

„Oricine gândeşte că poţi rămâne într-o zonă gri – nici european, nici pro-estic – sau, ştiu eu, solitar ca o stâncă nu are soluţie reală. Soluţia reală a României este integrare rapidă în Uniunea Europeană, statul de drept, respectarea normelor şi criteriilor europene. Sigur, s-a creat în ultima perioadă impresia că România este un stat corupt. Eu nu contest acest lucru, dar a nu recunoaşte că judecători, procurori, avocaţi în ultimii cinci ani au reuşit să lupte eficient împotriva corupţiei este greşit. Dacă înainte aveam mai multă tăcere, era exact pentru că acest trinom era mai puţin eficient. Astăzi, când vedem judecători, politicieni, directori de companii – de stat sau private – puşi în faţa legii şi condamnaţi, înseamnă că structurile justiţiei, în toată amplitudinea lor, au început să funcţioneze şi eu vă felicit că faceţi parte din această structură care se numeşte justiţia statului român”, a conchis Băsescu.