Băsescu: OUG privind acciza suplimentară la carburant nu a fost adoptată. A fost retrimisă la comisia de buget

Ordonanţa de urgenta privind aplicarea accizei suplimentare la carburanti nu a fost adoptată în plenul Camerei Deputatilor, ci a fost retrimisă la comisia de buget, a anunţat Traian Băsescu, in aceasta seara, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 16:40
Băsescu: OUG privind acciza suplimentară la carburant nu a fost adoptată. A fost retrimisă la comisia de buget

„Există o nouă şansă să punem sub semnul întrebării aplicarea accizei pentru că, azi, OUG nu a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, ci retrimisă la comisia de buget-finanţe. Din acest motiv, am în pregatire acum o scrisoare care va pleca spre Parlament cu argumentele de ce trebuie respinsă de către Parlament (OUG – n.r.)”, a mai precizat preşedintele Traian Basescu.

Şeful statului a catalogat acciza la carburanţi drept o „crimă pentru economie”, o măsură ‘împotriva interesului economiei româneşti’.

Băsescu a declarat că politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta împreună cu FMI este greşită.

„Politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta împreună cu FMI este greşită. Ştiu bine această ţară, ştiu bine cum reacţionează economia, oamenii, firmele. Afirm cu responsabilitatea unui preşedinte că politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI pentru România este greşită, ea trebuie imediat ajustată”, a afirmat preşedintele Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Preşedintelui, România se pregăteşte de un eşec major în execuţia bugetară, şi asta pentru că numai pe primele trei luni toată valoarea rămasă de încasat până la finele anului din taxa pe combustibil a fost consumată.

„Sunt 2 miliarde minus şi doar 435 milioane plus, înseamna circa 1,5 miliarde deja in minus fata de planificarea incasarilor, in conditiile in care cele 35 de taxe noi functioneaza. În 2013, pe baza unei cresteri de 3,5%, veniturile au crescut cu 7 mld ajungand la 200 miliarde. Pentru 2014, guvernul Ponta şi FMI au convenit venituri in bugetul de stat de 217 mld lei, ceea ce inseamna o crestere de venituri fata de 2013, la crestere de 3,5%, cu 17 miliarde”, a mai explicat Traian Băsescu. 

Potrivit preşedintelui, încasările la bugetul de stat în primele trei luni ale anului nu sunt conforme cu aşteptările, în ianuarie înregistrându-se un plus de 435 de milioane de lei, faţă de 1 miliard anticipat iar pe februarie şi martie fiind un minus de 2 miliarde de lei.

‘Asta înseamnă circa 1,5 miliarde deja în minus faţă de planificarea încasărilor în bugetul de stat, în condiţiile în care cele 35 de taxe noi care au intrat la începutul anului funcţionează, urmând să intre taxa pe stâlp, din aprilie şi a intrat şi taxa pe combustibil. Deci, ne pregătim de un eşec major în execuţia bugetară. (…) Neîncasările din februarie şi martie de câte un miliard ne arată că nu ne putem baza pe o creştere explozivă a colectării în aşa fel încât să privim liniştiţi la ceea ce şi-a propus Guvernul Ponta şi a aprobat FMI, o creştere de 17 miliarde în venituri. 17 miliarde înseamnă circa 3,7 miliarde de euro’, a subliniat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că politica fiscal-bugetară proiectată de Guvernul Ponta şi aprobată de FMI este greşită, punctând în acest context că riscăm să avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macroeconomice în lunile următoare sau să creăm toate premisele pentru ca acest lucru să se producă.

‘Mie îmi pare rău, am avut întotdeauna în FMI un partener, dar de data aceasta au greşit. Nu este de conceput să genereze o politică fiscală ca să atingi nişte dorinţe ale unor politicieni, asta însemnând taxe, taxe, taxe şi fără certitudinea că le poţi colecta. Iar cifrele de pe primele trei luni ne arată acest lucru. Soluţia corectă este revenirea la politica sănătoasă a aşezării cheltuielilor în funcţie de venituri certe. Numai aşa ne vom putea încadra în deficitul bugetar planificat pentru acest an fără să generăm dezechilibre macroeconomice’, a spus şeful statului.

El a subliniat că Guvernul şi Parlamentul trebuie să îşi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte politica fiscal-bugetară.

‘O spun din experienţă şi este un semnal de alarmă de maximă gravitate pe care îl trag. Abordarea Guvernului şi a Fondului a fost: atâţia bani am nevoie, câte taxe trebuie să bag?; am băgat 35, mai intră una pe combustibil la 1 aprilie, mai intră şi cea pe stâlp… Fără să se întrebe cine le plăteşte şi cine le colectează aceste taxe. Deci, eu mai mult decât să trag public un semnal de alarmă nu mai am ce sa fac. Guvernul şi Parlamentul îşi asumă responsabilitatea’, a afirmat Băsescu.

În opinia sa, politica fiscal-bugetară greşită va conduce pe termen mediu la crearea unor mari dezechilibre macroeconomice.

‘Or să apară din nou neplăţi masive către societăţi şi către furnizorii bugetului de stat, or să apară angajări de lucrări la diverse ministere în baza bugetului, dar nu vor fi veniturile, or să se oprească din nou, riscăm să creştem şi şomajul şi aşa mai departe. Este un semnal de maximă gravitate pe care îl trag şi la adresa Guvernului, şi a Parlamentului, şi a Fondului Monetar Internaţional. Nu poţi să ai o creştere de 17 miliarde în venituri de la un an la altul, chiar cu puzderia asta de taxe suplimentare introduse. Nu se vor colecta decât parţial şi deficitul va fi mult mai mare decât cel estimat sau vor creşte exploziv arieratele, pentru că Guvernul nu va plăti’, a arătat Băsescu.

El consideră că ‘nu tot ce acceptă Fondul în relaţia cu Guvernul este acceptabil şi pentru ţară’.

‘Dacă România era în dificultate, nu aş fi comentat niciodată măsurile pe care Guvernul le-ar fi luat, dar acum ne îngropăm şansa de creştere şi creăm riscul revenirii la dezechilibrele macroeconomice, iar eu am obligaţia să mă manifest’, a completat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul mediu al unui hectar de teren arabil a ajuns anul trecut la 41.624 lei ( 8.414 euro) în România, fiind cu 4,8% mai scump decât anul anterior. Sunt zone unde terenul s-a scumpit însă și......
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Acțiunile Volkswagen au scăzut luni cu 3% la începutul tranzacțiilor, analiştii citand incertitudinea cu privire la ...
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf ...