Băsescu pleacă azi la Bruxelles la reuniunea Consiliului European

Economica.net
21 11. 2012
basescu_biografie_54925000_53438600_72230400

Interesul României este să negocieze cadrul financiar multianual al UE 2014-2020, iar dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm suntem în afara negocierilor, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.

„Dacă plecăm cu ideea de veto suntem în afara negocierilor, nu ne mai caută nimeni şi vor vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu, pentru că nu numai noi avem nevoie de aliaţi şi alţii au nevoie de noi în susţinerea punctelor de vedere, fie că vorbim de Politica Agricolă Comună, fie că vorbim de politica de coeziune a UE, fie că vorbim de TVA eligibil sau nu, fie că vorbim de cofinanţare 85% sau 75%, fie că vorbim de orice. Nu numai noi avem nevoie de aliaţi şi alţii au nevoie de aliaţi, iar România (…) are capacitate de negociere ca a şaptea ţară ca mărime. Personal, susţin că interesul României este să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto”, a spus Băsescu.

Tot marţi, Parlamentul de la Bucureşti s-a reunit în şedinţă comună, prilej cu care premierul Victor Ponta s-a adresat deputaţilor şi senatorilor cu privire la poziţia României la reuniunea Consiliului European extraordinar. Anterior, Guvernul a aprobat şi un memorandum privind participarea României la reuniunea consacrată cadrului financiar multianual al UE.

Interesul naţional al României nu poate fi negociat, nici supus unui compromis, aşa cum solicită preşedintele ţării, a declarat marţi, de la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta.

„Este vorba de obiective fundamentale pentru România în perioada 2014-2020 şi e obligaţia şi responsabilitatea noastră să ne batem pentru îndeplinirea acestor obligaţii. Singurul punct în care mă despart în mod fundamental de viziunea preşedintelui României este acela în care spun că interesul naţional al României nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis, aşa cum solicită preşedintele. Cred că obligaţia noastră este să ne apărăm interesele legitime şi să fim o ţară respectată şi tratată în mod egal la nivel european. Mă consider, alături de dvs., responsabil de modul în care România îşi apără aceste interese legitime, de modul în care România are aliaţi în apărarea acestor interese. Şi cred că împreună putem să atingem aceste obiective absolut fundamentale pentru România”, le-a transmis şeful Executivului parlamentarilor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a reprezentat România la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) desfăşurată la Bruxelles înaintea summitului extraordinar, a precizat că ţara noastră consideră inacceptabil conţinutul paragrafului 45 din propunerea de buget a preşedintelui Herman Van Rompuy care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011.

„Această legătură afectează doar România. Acum avem evaluările clare, erau semne de întrebare dacă această propunere afectează şi Italia şi Bulgaria, nu, această propunere, aşa cum arată în momentul de faţă paragraful 45, se referă strict numai la România. Am spus foarte clar că atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere tehnic este inacceptabilă pentru noi. Din punct de vedere politic este inacceptabilă pentru că e pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi tehnic este incorectă din moment ce, dacă aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre”, a explicat Orban.

El a precizat că nu i se poate tăia unui stat membru o sumă importantă doar pentru că se consideră că majorarea de alocări pentru România e mult prea mare raportat la celelalte state membre.

Parlamentul de la Bucureşti consideră că România trebuie să continue să promoveze obţinerea unor alocări importante pentru politica de coeziune şi pentru politica agricolă comună în cadrul negocierilor pentru viitorul bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020, după cum se arată în rezoluţia adoptată în şedinţa comună a Camerelor.

„Parlamentul României susţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care răspund obiectivelor urmărite de România în ceea ce priveşte politica de coeziune şi cea agricolă comună. Parlamentul consideră că preşedintele României trebuie să apere ferm şi fără echivoc interesul României la Consiliul European, susţinând propunerile venite dinspre Comisia Europeană şi PE şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens. Parlamentul consideră că testul propus la acest moment de preşedintele Consiliului European nu reflectă obiectivele urmărite de România. Criteriile fundamentale pe care noul bugetul UE trebuie să se consolideze sunt solidaritatea, reducerea decalajului economic şi creşterea convergenţei între statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie recunoscute şi urmărite şi de România. Orice element care introduce o discriminare între statele membre nu trebuie acceptat. Parlamentul consideră politica de coeziune şi politica agricolă comună elemente fundamentale ale proiectului european, în acord cu valorile UE”, se arată în textul rezoluţiei.