Băsescu, politicienilor de la Chişinău: „Fraţilor, hai să vă facem factura!”
„Eu m-am cam săturat de povestea asta: România vrea, dar nu dă bani. România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova, din asistenţa pe care noi am furnizat-o, pentru că noi nu mai suntem la capitolul ţări în curs de dezvoltare, noi contribuim cu bani pentru ţările în curs de dezvoltare. România a cheltuit în ultimii ani circa 500 de milioane, din aceştia 75% s-au dus în Republica Moldova”, a afirmat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 Tv.
Băsescu a mai spus că acesta este al şaselea an în care România dă 5.500 de burse tinerilor din Republica Moldova, arătând că acest lucru „nu este ieftin” şi că la aceasta se adaugă şi furnizarea de energie electrică atunci când Republica Moldova a avut nevoie.
„Nici acum, la întâlnirile bilaterale, nu se spune: «Frate, sunt vreo 40 milioane factura de energie electrică». Linia de 100 kw este gata pe teritoriul României, niciun ban de la Republica Moldova. Au fost inundaţiile din 2011 şi statul român a construit case în valoare de 8 milioane de euro în Republica Moldova sau a acordat cetăţenie. Costă şi asta bani”, a adăugat Băsescu.
„Este un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova. Păi nu vorbe, fraţilor, hai să vă facem factura şi România este o ţară care a trecut prin dificultăţi economice, a avut cheltuieli”, a mai spus şeful statului.
El a arătat că pentu România nu a fost niciodată o problemă, chiar în perioadă de criză, să dea banii Republicii Moldova şi că şi în această perioadă s-au cheltuit peste 8 milioane de euro.
Traian Băsescu a mai spus că România trebuie să înceapă o dezbatere, care nu trebuie să-i privească pe politicienii de la Chişinău, dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, deoarece ţara noastră are obligaţia să-i dea posibilitatea de a-şi continua parcursul european prin unirea cu România.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în noaptea de Revelion, că îşi doreşte ca anul 2014 să fie „anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc”.
Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, a declarat în 23 decembrie 2013 premierul moldovean, Iurie Leancă, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.