Băsescu: Proiectul Deveselu merge înainte. Singurul risc e să fim etichetaţi drept stat imprevizibil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că în opinia sa nu există un risc ca proiectul amplasării în România a scutului antirachetă să fie oprit de SUA pentru ineficienţă în cazul unor atacuri ale Iranului, singurul risc fiind însă ca România să fie etichetat "stat imprevizibil".
Economica.net - Dum, 10 feb. 2013, 17:42
Băsescu: Proiectul Deveselu merge înainte. Singurul risc e să fim etichetaţi drept stat imprevizibil

Preşedintele a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre raportul Departamentului Apărării din SUA, despre care a relatat zilele trecute presa americană, potrivit căruia scutul antirachetă proiectat să fie amplasat în Europa nu poate proteja teritoriul SUA de rachetele iraniene şi dacă are informaţii că este analizată de către decidenţii de la Washington oprirea proiectului.

Băsescu a răspuns că nu poate comenta articolele din presă, însă în opinia sa nu există acest risc, adăugând însă că singurul risc pe care îl vede pentru oprirea proiectului Deveselu este ca României să îi fie pusă eticheta de „stat imprevizibil”.
„Eu nu pot să comentez apariţii în presă. Proiectul Deveselu merge înainte, vă pot spune că există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil. Sper că nu ne pricopsim cu această etichetă în perioada următoare. Deci în opinia mea nu avem un astfel de risc”, a afirmat Băsescu.

Baza de la Deveselu care va adăposti elemente ale scutului antirachetă ar urma să devină operaţională din 2015, Ambasada SUA informând în decembrie despre atribuirea către o firmă românească a unei licitaţii pentru pregătirea facilităţilor preliminare necesare lucrărilor propriu-zise la componentele bazei.

Citeşte şi Americanii aduc 260 de milioane de dolari la Deveselu. Firmele româneşti au acces la bani

De asemenea, ministrul de Externe Titus Corlăţean a afirmat de mai multe ori în ianuarie că se speră ca în perioada următoare să fie organizată o ceremonie de inaugurare a lucrărilor de la Deveselu, la care să fie şi „o prezenţă politică corespunzătoare” din România şi SUA.
Studii secrete ale Departamentului Apărării pun la îndoială faptul că sistemul de apărare antirachetă ce ar urma să fie amplasat în Europa va putea să protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...