Băsescu: Raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie va sancţiona Parlamentul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la şedinţa plenului CSM, că raportul MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta la sfârşitul lunii ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru situaţiile în care a fost "abuziv" privind permiterea cercetării penale a unor parlamentari.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 10:23
Băsescu: Raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie va sancţiona Parlamentul

„Părerea mea este că raportul MCV de la sfârşitul lui ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru asta. Pentru că aici pare a fi vulnerabilitatea noastră, în înţelegerea funcţionării justiţiei şi pentru oamenii politici”, a afirmat preşedintele Băsescu.

Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul că Parlamentul a obstrucţionat anchetarea penală de către procurori a unor membri ai Legislativului.

„Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Şi eu consider că Parlamentul a fost în câteva situaţii abuziv”, a spus preşedintele. El a adăugat că parlamentarii nu trebuie să oprească ancheta procurorilor şi trimiterea în judecată, unde cei vizaţi au şi şansa de a-şi dovedi nevinovăţia.

Traian Băsescu a făcut această declaraţie după ce judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, i-a sesizat şefului statului că există o problemă în ce priveşte parlamentarii faţă de care Parlamentul nu dă aviz pentru percheziţie, arestare, cercetare.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a precizat că ar trebui să se intervină în sensul acesta, poate chiar în textul constituţional.

În 17 decembrie 2012, la consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că în 11 ianuarie 2013 va veni o nouă misiune de experţi a Comisiei Europene în vederea finalizării raportului pe MCV, el arătând că până atunci trebuie rezolvate „restanţele parlamentare”.

Şeful statului a subliniat că aceste restanţe trebuie să fie „o prioritate zero” a noului Parlament deoarece raportul MCV este important pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a nu da ocazia la Consiliul JAI din martie unor ţări UE să ceară o nouă amânare a deciziei de aderare a României şi Bulgariei.

„Dar avem o problemă care se va materializa în ianuarie. În vederea raportului pe Justiţie, începând cu 11 ianuarie, sau 11, 12 ianuarie, vom avea o nouă vizită a Comisiei Europene. În modul cel mai sincer, vă spun că mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare şi nu vreau să le numesc, le ştiţi foarte bine. S-ar putea din nou să revină problema de acum doi ani când în raport aveam menţiuni că Parlamentul se opune anchetării unor politicieni pe care Parchetul vrea să-i ancheteze, nu să îi aresteze. Deci, acest punct v-aş ruga să îl aveţi în vedere ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului, pentru că depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca Schengen să fie un succes”, a declarat Băsescu.

El a menţionat faptul că există ţări care tot timpul au suspectat „lipsa de apetit a clasei politice din România pentru libertatea justiţiei” şi cărora nu le trebuie dată ocazia să amâne din nou decizia privind aderarea României la Schengen.

Germania şi Olanda sunt ţări care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen, anunţând că aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene pentru a accepta acest lucru.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 14 decembrie 2012, că s-a luat decizia în Consiliul European ca la Consiliul JAI din 13-15 martie 2013 să se discute subiectul Schengen, el adăugând că speră ca, „dacă nu facem nicio trăsnaie politică acasă”, să se şi ia decizia de aderare.

Comisia Europeană a arătat în ultimul raport MCV din 18 iulie, în care erau făcute şi 11 recomandări privind funcţionarea statului de drept, că următorul raport ar fi trebuit prezentat până la sfârşitul acestui an, însă săptămâna trecută, după alegerile legislative din 9 decembrie, un oficial al Comisiei a a arătat că raportul MCV va acorda importanţă etapei următoare alegerilor, iar momentul publicării acestuia va fi decis de către Comisia Europeană în funcţie de evoluţiile post-alegeri.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că următorul raport MCV va fi prezentat în ianuarie de către Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Târgul de Crăciun de la Sibiu a atras în această ediție aproximativ 500.000 de vizitatori, în special turiști români – organizator
Târgul de Crăciun de la Sibiu a atras în această ediție aproximativ 500.000 de vizitatori, în special turiști români ...
Ediţia din această iarnă a Târgului de Crăciun de la Sibiu a depăşit estimările organizatorilor mulţumită vizitatorilor români, aşa că numărul celor care s-au bucurat de distracţia din......
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi ...
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...