Băsescu: Resping legea prin care preşedintele şi parlamentarii nu mai sunt funcţionari publici

Economica.net
11 12. 2013
basescu_14577900

„Eu voi respinge aceste modificări la Codul penal, sunt convins că o studiere atentă va arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi”, a menţionat Băsescu.

Şeful statului a arătat că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt „dramatice” şi „dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie”.

Preşedintele a spus că tratează ca pe „o chestiune ironică punerea sub aceeaşi categorie a preşedintelui, care a fost scos din categoria funcţionrilor publici, ca alte categorii, precum parlamentarii sau primarii”.

Traian Băsescu a spus că preşedintele este un înalt funcţionar ales, care este la dispoziţia serviciului public, la fel cum un parlamentar este parte fundamentală a statului, for a unei puteri în stat.

„Puterea legislativă nu este un butic, este o instituţie fundamentală a statului român. Nu putem confunda Parlamentul, Preşedinţia cu un butic din Gara de Nord şi să spunem că nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşină, că sunt înalţi demnitari, de şofer, de facilităţi de cazare, de paşaport diplomatic, dar domnii parlamentari vor să fie consideraţi buticari”, a comentat Traian Băsescu modificările adoptate de Camera Deputaţilor la Codul Penal.

Şeful statului a ţinut să le mulţumească, ironic, celor care s-au gândit şi la el când l-au scos din categoria funcţionarilor publici.

„Eu le mulţumesc că se gândesc şi la mine, dar nu am nevoie de această prevedere, şi cred că nu au nevoie nici domnii parlamentari. Ca atare, voi trimite legea înapoi la Parlament”, a spus Băsescu.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că, scoţând preşedintele şi senatorii, deputaţii şi pe cei fără contracte de muncă, primarii, consilieri, din categoria funcţionarilor publici, practic nu mai pot fi loviţi nici de situaţia de incompatibilitate, nici anchetaţi de DNA.

Şeful statului a mai spus că, la capitolul „conflictului de interese sunt zece ani de mers înapoi”.

„Eu nu am nicio altă soluţie decât să resping această lege, să o atac la Curtea Constituţională, iar dacă nu, să găsesc o formulă prin care să se refacă prevederile Codului Penal aşa cum e scris el astăzi. Nu poţi să spui că eşti primar, parlamentar şi nu eşti în serviciul public. Te supui rigorilor legii şi la incompatibilităţii şi la mită pentru că şi asta este una din mize, nu numai incompatibilităţile sunt miza ci şi abuzul în serviciu contra intereselor”, a comentat şeful statului.

El a precizat că prin modificările aduse Codului penal se reduce la jumătate perioada de prescripţie a unei fapte, ceea ce ajută pe mulţi care au procese în derulare, demnitari ai statului.

„Se mai întâmplă o trăsnaie, se introduce un nou alineat, se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte asupra tuturor participanţilor la infracţiune, chiar dacă actul de suspendare priveşte numai pe unul sau unii dintre făptuitori. Altfel spus, dacă un membru al Parlamentului se află constitui ca parte a unui grup infracţional, în cazul în care parlamentarul nu primeşte aprobare de ridicare a imnunităţii, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat că acest lucru „seamănă prea mult cu nişte întâmplări din zilele acestea, cu un domn de la la SGG sau un alt domn parlamentar”.

„Pare a fi o prevedere cu dedicaţie”, a spus el.

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, prin modificările legislative adoptate marți, care nu vizează funcționarea ANI, parlamentarii sunt exceptați de la infracţiuni care i-ar viza pe aleşii locali sau pe funcţionarii publici.

Ciucă a fost întrebat de la ce categorii de infracţiuni va fi exceptat parlamentarul, din perspectiva excepţiei introduse în Codul Penal.

„În Codul nou, care intră în vigoare peste două luni, nu mai e abuzul în serviciu contra intereselor publice, (primirea – n.r.) de foloase necuvenite e dezincriminată, pentru că nu exista nicăieri în UE (…) La o primă citire se poate interpreta, aşa cum s-a interpretat de-a lungul timpului în alte cazuri, dificil, diferit şi prin asimilare”, a susţinut preşedintele Comisiei Juridice.

El a exemplificat prin infracţiunile penale privind „răspunderea întârziată la lucrări” sau „răspunderea defectuoasă”.

„Plecând de la filosofia că spre deosebire de preşedintele Consiliului Judeţean, primar şi consilier local, sau judeţean, care fac parte din comisiile de licitaţie, organizează licitaţii şi sunt ordonatori de credite, parlamentarul nu are nimic de a face cu subiectul ăsta. Deci el nu face parte din comisii de licitaţie, nu poate să dea lucrări nimănui, nu primeşte lucrări în calitatea asta… deci nu are nicio legătură”, a spus Ciucă, precizând că într-un caz de mită parlamentarii sunt supuşi procedurii normale.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că este corectă modificarea legii privind regimul în care sunt cercetaţi parlamentarii, precizând că este corect ca aleşii să nu fie asimilaţi funcţionarilor publici şi nici să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, aceasta fiind o decizie din USL.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.