„Deocamdată, România se consideră îndreptăţită să fie compensată pentru abandonarea proiectului Nabucco. Ţineţi cont că România, în susţinerea ei pentru proiectul european, nu s-a aşezat între South Stream şi Nabucco, a spus pur şi simplu Nabucco”, a afirmat Băsescu, adăugând că acest proiect a fost asumat de ţara noastră pentru că răspundea obiectivului UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale.
El a apreciat că South Stream „nu este decât o consolidare a hegemoniei Gazprom”, menţionând că nu îl deranjează să se facă acest gazoduct, însă el nu răspunde obiectivului european.
Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în capitalele UE, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, să explice şi să susţină această compensare pentru România, deoarece a fost singurul stat care nu a oscilat între opţiunile pentru Nabucco şi South Stream, cum au făcut statele vecine.
Şeful statului s-a referit la programul „Connecting Europe” gestionat de Comisia Europeană prin care se alocă fonduri pentru proiecte de modernizare a căilor ferate, a drumurilor naţionale şi infrastructurii pentru conexiunea Internet.
De asemenea, preşedintele a arătat că toate declaraţiile oficiale din prezent spun că Nabucco nu a fost abandonat şi că o ramură a gazoductului TAP va trece pe traseul Nabucco, însă el nu crede că acest lucru se va întâmpla mai devreme de 10 ani.