Băsescu: România susţine ridicarea oricărei rezerve pentru a permite Ucrainei să semneze la Vilnius

Economica.net
28 11. 2013
traian_basescu_68161800

El a menţionat că în cursul zilei de joi, înainte de întâlnirea informală la care vor participa statele membre UE şi cele din Parteneriatul Estic, s-a convenit să aibă loc o reuniune în formatul Consiliului European pentru „calibrarea poziţiilor” privind Ucraina.

„Ieri s-a stabilit ca, înainte de întâlnirea informală din această seară la care să participe statele membre UE şi statele din Parteneriatul Estic, 28 plus 6, să aibă loc un Consiliu European, cu o oră înainte, pentru calibrarea poziţiilor legat de Ucraina, în aşa fel încât în summitul de mâine toate statele UE să vorbească aceeaşi limbă”, a spus Băsescu.

„În ceea ce ne priveşte, plecând de la premisa că Ucraina a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru a semna acordul de asociere şi acordul de liber schimb cu UE şi având în vedere poziţia Iuliei Timoşenko, care a cerut în mod expres să nu se mai ridice condiţia ca domnia sa să fie eliberată şi tratată într-un spital din Germania, deci având în vedere aceste realităţi, România susţine ridicarea oricărei rezerve care este în afara condiţiilor tehnice pentru a permite Ucrainei să semneze, dacă preşedintele Ianukovici va dori acest lucru”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a arătat că „marea problemă” a summit-ului de la Vilnius este Ucraina, „care va face şi diferenţa”. „Dacă va semna, va fi un summit de succes al Parteneriatului Estic şi un succes al UE şi al ţărilor din vecinătatea Uniunii, dacă Ucraina nu va semna, va fi doar un important pas înainte în relaţiile de parteneriat ale UE cu cele şase state din vecinătatea estică”, a adăugat el.

„Summit-ul are o importanţă deosebită din abordarea a două unghiuri: pe de o parte, prefigurează evoluţii în spaţiul de la est de UE şi acest lucru este extrem de important, pentru că evoluţiile se referă la apropierea acestor state din spaţiul ex-sovietic de UE. Pe de altă parte, consistenţa orientării europene a celor şase state membre ale Parteneriatului Estic este o altă dimensiune a acestui summit. Cei care vor semna, vor parafa, vor manifesta opţiunea lor definitivă de a se îndrepta către UE”, a mai spus el.

Preşedintele a amintit că la acest summit Republica Moldova şi Georgia vor parafa acordul de asociere şi acordul de liber schimb cu UE şi, în plus, Georgia va semna un acord de participare la operaţiunile UE de gestionare a crizelor. De asemenea, Azerbaidjan va semna un acord de facilitate a vizelor.

Traian Băsescu a făcut observaţia că „meritul principal de a face paşi către un proces de apropiere de UE este al acestor state”, fie că este vorba de R.Moldova, Georgia, Azerbaidjan.

„Dar nu pot să nu observ că statele în care România, într-un fel sau altul, a fost implicată în susţinere, toate au făcut pasul înainte sau vor face pasul înainte, fie că vorbim de Republica Moldova, fie că vorbim de Georgia, unde ambasada României este punct de contatct NATO la Tbilisi, fie că vorbim de Azerbaidjan, unde de asemenea ambasada noastră de la Baku este punct de contact NATO pentru relaţia cu Azerbaidjan. În ceea ce ne priveşte, satisfacţia este că susţinerea fără rezerve pe care am acordat-o în mod deosebit Moldovei, dar nu mai puţin Georgiei se materializează, dar, repet, meritul este al acestor state”, a continuat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că unul din punctele pe care România le va susţine în summit este legat de nevoia ca Republica Moldova, după parafarea acordurilor la Vilnius, înainte de alegerile europene, să şi semneze cele două acorduri şi, în baza raportului pozitiv al CE, atât Consiliul, cât şi Parlamentul European să modifice regulamentul cu privire la vize, în aşa fel încât R.Moldova să poată materializa rapid faptul că a îndeplinit condiţiile pentru ca cetăţenii săi să circule liber în UE.