Băsescu: S-a cerut şefilor de stat şi de guvern din UE să nu desfăşoare întâlniri bilaterale cu Rusia

Economica.net
21 03. 2014
basescu_37080400_00457100_75444500

‘A fost anulat Summitul Uniunea Europeană-Federaţia Rusă. O altă sancţiune – s-a cerut tuturor şefilor de stat şi de guvern să nu desfăşoare niciun fel de întâlniri bilaterale la nivel de şef de stat sau de guvern cu Federaţia Rusă. De asemenea, la Haga se va defăşura G7 şi nu G8, Rusia nemaifiind acceptată în G8 temporar. Toate sunt măsuri temporare şi, de asemenea, s-a hotărât suspendarea negocierilor cu privire la aderarea Federaţiei Ruse la OECD’, a detaliat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la finalul participării sale la Summitul şefilor de stat şi de guvern.

Potrivit acestuia, în concluziile cu privire la Ucraina, Consiliul European exprimă convingerea că forţa şi coerciţia nu pot fi utilizate pentru a modifica frontierele.

‘De altfel, ceea ce a făcut Federaţia Rusă contravine Acordului de la Helsinki, care a garantat în Europa stabilitatea frontierelor şi neizbucnirea unor conflicte militare timp de mai bine de 40 de ani. S-a cerut Federaţiei Ruse să intre în dialog cu guvernul Ucrainei, ca soluţie de rezolvare politică a diferendurilor care deja există. Şi, de asemenea, Consiliul European a hotărât să susţină misiunea OSCE, deci Uniunea Europeană se implică în misiunea OSCE în Ucraina dacă aceasta va reuşi să înceapă să-şi desfăşoare activităţile. În cazul în care OSCE-ul nu va fi o soluţie credibilă de supraveghere şi informare legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina, UE va organiza o misiune proprie a Uniunii Europene’, a subliniat preşedintele Băsescu.

Răspunzând unei întrebări, el a arătat că nu este foarte uşor pentru Federaţia Rusă să nu mai fie un partener al G8.

‘Eu zic că este foarte grav pentru un stat care a avut acces, a fost în primele opt economii ale lumii, să fie exmatriculat ca un copil care a dat cu bolduri în educatoare. Şi politic, şi ca prestigiu, pierderea e uriaşă, darămite ca influenţă politică. G8 ne cam spune care e direcţia, dacă urmărim hotărârile G8, pentru că sunt cele mai mari ţări, cele mai mari economii ale lumii acolo’, a argumentat Băsescu.

El a adăugat că întreruperea negocierilor pentru accesul în OECD este de asemenea o penalitate gravă, mai ales pentru un stat care are ambiţia să fie respectat.

‘Chiar 33 de înalţi demnitari politici şi militari, care nu mai au acces pe teritoriul UE, îngheţarea activelor lor, nu sunt sancţiuni oarecare, chiar dacă Moscova încearcă pentru moment să le diminueze importanţa. Dar veţi vedea că, uşor-uşor, pe măsură ce se implementează aceste măsuri, ele nu sunt convenabile Federaţiei Ruse’, a menţionat preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că problemele nu pot fi rezolvate refuzând să discuţi cu guvernul Ucrainei.

‘Iar povestea că guvernul ar fi nelegitim, este o poveste nejustificată, acel guvern a fost ales de un parlament legitim ales. N-a venit Maidanul să spună: ‘Ăsta-i guvernul’, ci parlamentul ucrainean, care a fost legitim ales. (…) E absolut legitim. Cine, după Federaţia Rusă, desemnează guvernele? Faţă de situaţia care a fost, nu văd niciun element de ilegitimitate. Când preşedintele îşi pune coada pe spinare şi pleacă în momente de criză din ţară, şi face declaraţii din afară, cine putea să dea legitimitate guvernului, dacă nu parlamentul ales în condiţii de alegeri care s-au desfăşurat corect?’, a arătat preşedintele Băsescu.