Băsescu: Statul ar trebui să fie primul cumpărător al pământului scos la vânzare de cetăţeni

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să-şi vândă pământul.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 10:35
Băsescu: Statul ar trebui să fie primul cumpărător al pământului scos la vânzare de cetăţeni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că statul român are obligaţia de a înfiinţa o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii români doresc să-şi vândă pământul, referindu-se la problema vânzării de pământ către străini,.

„Aş mai ridica o problemă legată de vânzarea pâmântului. În mod categoric acest lucru ţine şi de Guvern, şi de proprietarii de pământ. Dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem ţara, aş vrea să văd că românii nu-şi vând pământul. Este prima condiţie ca pământurile să nu fie vândute – să nu existe ofertă de vânzare”, a spus Băsescu.

El a arătat că, în acelaşi timp, nici statul nu poate sta indiferent la această problemă.

„Categoric, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să-şi vândă pâmântul. Este, cred eu, o soluţie care să prevină scăparea de sub control a producţiei agricole”, a spus şeful statului.

El a arătat că România trebuie să producă în primul rând pentru ea şi trebuie să-şi asigure nevoile de hrană ale populaţiei.

„Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste 100 de ani, pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de acum în 1000 de ani, ea este hrana. Şi, după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a polulaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb”, a menţionat Băsescu.

Băsescu: Cea mai importantă problemă a agriculturii – lipsa strategiei pe termen lung

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la conferinţa naţională a agricultorilor, că prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura ţine de lipsa strategiei pe termen lung, el arătând că raportul Comisiei conduse de Valeriu Steriu este aprope de finalizare.

„În 2011 am desemnat o comisie pe lângă Preşedinţie care să elaboreze strategia, urmând să fie pusă în dezbatere publică, cu speranţa semnării unui pact pentru agricultură, semnat de toate partidele politice şi de instituţiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii, termenul dat este 30 iunie. Preşedintele acestei comisii, Valeriu Steriu, m-a asigurat că 30 iunie e un termen rezonabil, iar raportul va putea fi gata”, a spus şeful statului.

El a menţionat că încadrarea agriculturii într-o strategie pe termen lung ete fundamentală şi ar permite nu numai o viziune naţională, ci şi credibilizarea în interiorul UE în ceea ce priveşte capacitatea României de a lua decizii pe termen lung, cu obiective precise.

„Sper ca 30 iunie, cel mai târziu, să fie momentul în care domnul Steriu să ne poată prezenta public această strategie pe termen lung. În interiorul acestei strategii trebuie să găsim soluţii care trebuie să vizeze capacitatea noastră de a obţine producţii agricole sigure, fie că ne referim la producţii atât de dependente de vreme, de ploi, fie că ne referim la zootehnie sau alte ramuri”, a spus Băsescu.

El a arătat că a venit timpul, chiar dacă există o oarecare întârziere, să se pună accentul în mod deosebit pe agricultură, întrucât acest domeniu nu se poate delocaliza.

„Am văzut foarte multe incidente, nu numai în România, în multe alte ţări din UE, în care mari uzine auto, mari producători de anvelope, într-o zi anunţă că închid şi pleacă unde e forţa de muncă e mai ieftină. Agricultura şi turismul au avantajul că nu pot fi delocalizate. Nimeni nu poate închide şi să plece lăsând pământul în România pentru simplul motiv că nu-l poate lua. Nimeni nu poate lua frumuseţile ţării”, a spus Băsescu.

Băsescu: Realizarea cadastrului agricol, o urgenţă fundamentală

„În ceea ce priveşte urgenţele, şi aici este o urgenţă fundamentală: cadastrul agriccol. El este extrem de important nu numai pentru plăţile directe, dar este foarte important şi pentru noua Lege a proprietăţii, noua Lege de restituire a proprietăţii. Cum se vor face restituirile în lipsa unui cadastru agricol corect, bine făcut?”, a spus Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine şi demnitatea de vicepremier şi că obiectivul Executivului va fi......
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de ...
Cele două societăți care vând RCA în România în baza pașaportului european, fiind autorizate, supravegheate și reglementate ...