Băsescu: Sunt optimist privind economia României. Sunt semne bune în industrie şi exporturi
„Uitaţi, chiar dacă deranjez pe cineva, pot să vă spun că România este stabilizată macroeconomic şi că veniturile pe primele trei luni s-au făcut la nivelul prognozat. Deci, din acest punct de vedere, nu înţeleg de ce e agitaţie pe piaţă. Mai mult decât atât, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdată datele din luna ianuarie, este plus 6% faţă de exporturile din ianuarie 2012 şi, lucru extrem de important, avem o creştere foarte puternică, în ianuarie şi februarie, la exporturile în afara spaţiului comunitar, ceea ce arată că firmele, oamenii de afaceri şi-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitându-se cu atenţie şi la pieţe tradiţionale”, a afirmat Băsescu, la Digi 24.
El a arătat că şi stabilitatea politică datorată acordului său de coabitare cu premierul Victor Ponta contribuie la optimismul său.
„Deci, aş spune, eu sunt optimist pentru România. Avem stabilitate politică. Pactul sau acordul de colaborare instituţională între mine şi Guvern funcţionează. Nu avem nici un motiv să fim îngrijoraţi, în opinia mea”, a afirmat preşedintele.
Întrebat despre acordul cu FMI, el a răspuns că vor reprezenta probleme „privatizările şi arieratele”, însă Guvernul „nu a scăpat hăţurile în populisme” şi nu sunt motive de îngrijorare în acest sens.
„Privatizările vor fi o problemă şi arieratele. Cred că Guvernul a luat măsurile necesare să reducă arieratele la administraţiile locale, dar mult mai în detaliu v-ar putea vorbi premierul. Partea economică i-o rezerv, pentru că nu mai sunt nevoit să susţin un Guvern care are 50%+5 voturi în Parlament. Acum avem o majoritate largă. Se ocupă această majoritate în detaliu de problematica economică. Eu, ce pot să vă spun, că pe informaţia de maximă acurateţe pe care o am este că ţara e în regulă. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că deşi avem o majoritate uriaşă, nu a scăpat hăţurile în populisme, să arunce cu banii de la buget”, a afirmat Băsescu.
El a spus că faptul că oamenii de afaceri din România se îndreaptă şi către alte pieţe decât cea a zonei euro, care va rămâne în recesiune, este de natură să reducă riscurile legate de producţie industrială românească în 2013.
Pe de altă parte, Băsescu a recunoscut că creşterea economică din 2012 nu a fost spectaculoasă, ci la limită, însă România nu este în recesiune. El a adăugat că este „cam mare” rectificarea indicatorului anunţat iniţial în acest sens de la 0,2% la 0,7%.
„Creşterea nu e spectaculoasă, este o creştere economică la limită. Aţi văzut, tot anul trecut 0,7%. Cam mare corecţia de la 0,2 la 0,7, dar, mă rog. Nu aş vrea să pun pe seama vreunei presiuni politice modificarea cifrei, este prea mare. În interval de două săptămâni să dai 0,2% şi pe urmă 0,7%, e mare, dar nu suntem în recesiune”, a afirmat şeful statului.
El a mai spus că România ar putea avea o situaţie mult mai bună dacă ar profita de fondurile europene, unde situaţia este „inacceptabilă, cu un nivel de absorbţie de numai 13%”.