Băsescu: Taxele consulare pentru cetăţenii R.Moldova trebuie reduse, nu aşa se îmbogăţeşte România

Economica.net
03 08. 2013
traian_basescu_la_nasul_tv_emisiune_general_80591800

„Să ceri unui cetăţean din Republica Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Şi va trebui să găsim o soluţie. Reducerea taxelor pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetăţenii Republicii Moldova se îmbogăţeşte România. Este foarte adevărat, că mai este un palier, nu poţi să aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui găsită o formulă universal valabilă, nu numai pentru Republica Moldova”, a declarat Băsescu sâmbătă la Sulina, după întâlnirea cu tinerii români din afara graniţelor.

Băsescu a spus în context şi că „încă avem taxe de viză foarte ridicate”, deşi vizele pentru cetăţenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit în acest moment de către autorităţile române.

MAE român informa pe 4 iulie că solicitarea dovezii deţinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistenţei de către cetăţenii R.Moldova care cer viză de intrare în România este prevăzută de regulamentele UE, neputând fi eliminată.

Precizarea MAE venea după ce un grup de 30 de parlamentari PDL şi FC i-au adresat o scrisoare ministrului Titus Corlăţean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetăţeniei române de către aceştia.

„România este obligată prin dispoziţiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare în privinţa cetăţenilor unuia sau altui stat nemembru”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.

Oficialul MAE a arătat însă că suma de 500 de euro solicitată de România este „sub media cuantumului practicat de celelalte state UE” şi că, de asemenea, cetăţenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricărei categorii de vize până la intrarea ţării noastre în Schengen.

Predescu a amintit că MAE a iniţiat în 2012 un act normativ care viza „diminuarea semnificativă a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare”, însă acesta nu a putut fi adoptat atunci în urma avizului negativ al Ministerului Finanţelor. De asemenea, MAE susţine în prezent o altă iniţiativă legislativă în acest sens, aflată în dezbatere în Parlament, care preia în mare măsură propunerile făcute de minister în 2012, mai menţiona oficialul MAE.