‘Nimeni să nu mai asculte discreţionar, toată structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei instituţii de forţă, trebuie pusă sub control civil. Salariaţii de acolo trebuie transformaţi în funcţionari publici cu regim special şi toate instituţiile – că se numesc DIICOT, că se numesc DNA, că se numesc Parchet general, că se numesc SRI – să aibă procedură de acces la ascultarea populaţiei. Trebuie găsită o formulă în care să fie implicat şi Parlamentul şi societatea civilă. Se pot găsi oameni responsabili, care ştiu ce înseamnă secretul şi care să poată exercita controlul pe ascultări’, a spus Băsescu la România TV.
El a spus, referindu-se la decizia CCR privind interceptările, că este bine că ”s-a ivit această controversă constituţională”.
‘Slavă Domnului că s-a ivit această controversă constituţională şi a tranşat-o Curtea Constituţională aşa. Ştiam că avem un deficit democratic în această zonă, nu se ivise soluţia unei intervenţii la Curtea Constituţională, acum este momentul ca România să ia o decizie extrem de importantă. Spun acest lucru în calitate de om care a ordonat predarea a 2,5 milioane de dosare a fostei securităţi. (…) Să vedeţi cât de intruzivă era securitatea în viaţa oamenilor’, a adăugat fostul preşedinte.
Băsescu a susţinut că există o soluţie ieftină şi rapidă pentru a acoperi deficitul în cazul interceptărilor – redistribuirea oamenilor de la SRI. ‘Puţină lume ştie, nu o să descriu eu platforma de interceptări a SRI. Este gigantică, este foarte scumpă, este de ultimă generaţie şi tot timpul trebuie upgradată (…). La această platformă sunt ataşate toate serverele tuturor operatorilor de telefonie pentru a se evita apelul la operatorii de telefonie să facă ascultări. Deci, este o instalaţie mare. Ce am auzit … striga DNA, striga doamna Kovesi (…) că vrea şi dânsa o platformă, DIICOT vrea şi el o platformă, poliţia vrea o platformă. Numai pe cei inteligenţi nu i-am auzit ţipând. Sunt şi inteligenţi care au dreptul la ascultări. Cei inteligenţi au făcut ce a trebuit, adică şi-au tras terminale direct din platforma SRI, au realizat un calculator care este o interfaţă, au pus un echipament de codificare a semnalului, la ei şi pe platforma SRI, şi au pus un decodor la ei ca să le vină semnalul codificat să-l poată decodifica. Şi-au instalat şi o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai ştie nimic de ce faci tu legat de interceptări. Unitatea de comandă este aceea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai duce cu mandatul la SRI cum face DNA acum’, a explicat Băsescu.
El a susţinut că echipamente se pot instala şi la DNA, şi la DIICTO şi la DGP, într-o perioadă de câteva săptămâni, cu costuri minime.
‘Toţi vor putere şi cine ascultă are putere. (…) La ce văd acum despre instituţiile acestea … am impresia că fiecare şef este avid să apuce cât mai mult din controlul pe populaţie. De ce nu, când au o instalaţie separată, să se mai asculte şi unii pe alţii. Din ce am văzut că s-a spus ieri … este o aberaţie. Cer sute de oameni, cer milioane. Trebuie să-şi instaleze câteva echipamente. Dacă vor, este o chestiune de câteva săptămâni cu costuri minime”, a adăugat Băsescu.
Întrebat în legătură cu convocarea CSAT pe tema deciziei CCR referitoare la interceptări, Băsescu a replicat: ‘După ce a convocat CSAT, dl. Iohannis s-a dus la plajă. E o ţară caldă Israel. Cred că se exagerează şi s-a atins un moment critic prin această decizie’.