‘Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele care nu sunt destinate publicităţii, România figurează ca fiind stat care va oferi facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile, dar noi ştim că unul dintre comandamente va fi pe teritoriul României. Prin adoptarea Planului de acţiune s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul României’, a spus Băsescu.
Preşedintele a subliniat că nu este vorba de noi baze militare în ţara noastră.
‘România are două baze militare româno-americane, una la Kogălniceanu şi alta la Deveselu. În rest sunt staţionări temporare, exerciţii, aplicaţii, manevre militare. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă şi continuă pe teritoriul României. Pe teritoriul României avem acum circa 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini, militari de elită. Aceste efective vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi, dar important este că există un plan, că se ştie de unde vin aceste trupe, că pot fi dislocate imediat şi sunt gata echipate pentru orice tip de acţiune’, a explicat Băsescu.
El a adăugat că România are toată infrastructura pregătită în acest sens.
‘Este o ofertă directă făcută în summit de preşedintele Obama: crearea unui centru de antrenament şi exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii şi antrenamente care se vor face împreună cu flota României şi a Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a Statelor Unite. Chiar astăzi a intrat un distrugător în port la Constanta. Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euro-atlantică, este cea mai cuprinzătoare afirmaţie legată de Marea Neagră’, a precizat preşedintele Traian Băsescu.
Libertatea costă 2% din PIB
‘Mai este o decizie care nu o să-i placă premierului’, a continuat Băsescu. ‘Este vorba de angajamentul aliaţilor de a se ajunge la 2% din PIB al fiecărei ţări pentru apărare. Aşa cum am spus, libertatea nu este gratis’.
NATO cere României să preia apărarea aeroporturilor din Afganistan
NATO solicită României să preia paza aeroporturilor Kandahar şi Kabul din Afganistan, misiune care ar presupune dislocarea a 400 de militari, a anunţat vineri preşedintele Traian Băsescu, la finalul summitului Alianţei din Marea Britanie.
‘România s-a angajat să participe la operaţiunea ‘Resolute Support’ pentru Afganistan cu 220 de militari, 200 de instructori şi 20 de poliţie militară. Între timp am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi, Kandahar şi Kabul. Încă nu avem o hotărâre CSAT. Vom discuta acasă şi vedem dacă ne putem asuma preluarea pazei unuia dintre cele două aeroporturi pentru care am fost solicitaţi. Asta ar însemna să dislocăm în Afganistan un efectiv de 400 de militari’, a arătat şeful statului.
El a explicat că e vorba de o împărţire de responsabilităţi în funcţie de ce ‘capabilităţi’ are fiecare.
‘Atât timp cât mii de militari ai organizaţiei se vor roti pe teritoriul României având o tehnică de luptă mult superioară, la rându-i România poate să aibă o abordare pozitivă nu faţă de toată solicitarea, dar măcar faţă de unul dintre cele două aeroporturi’, a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele a subliniat că solicitarea NATO va fi analizată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Summitul NATO a avut loc joi şi vineri la Newport, în Ţara Galilor.