Băsescu vrea deficit bugetar zero în 2013
„În 2010, deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut în primă citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este să avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero”, a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că datoria externă a României este 33% din PIB.
„Deci, încă avem spaţiu de împrumut, numai că am constatat un lucru pe care cred că toţi l-au constat în afara zonei euro – nu este suficient să ai un grad redus de îndatorare. Trebuie să mai găseşti şi bani ieftini atunci când vrei să te împrumuţi, iar astăzi banii au devenit tot mai scumpi, ceea ce ne face să fim foarte prudenţi în creşterea datoriei publice a României. Nu numai că banii sunt scumpi, dar rişti să nu-i găseşti atunci când ai nevoie de ei, ca urmare a îndreptării fluxurilor de capital preponderent către Asia în ultima perioadă”, a adăugat şeful statului.
El a mai spus că „lecţia crizei” pentru România a fost reanalizarea conceptului de stat social.
„Concluzia mea, care nu este adoptată încă ideologic de nimeni, dar este pusă în aplicare cel puţin de partidele aflate la guvernare, este că nu poţi să construieşti un stat social înainte de a face un stat performant, iar obiectivul nostru acum este statul performant”, a conchis şeful statului.
Şeful statului menţiona, în 25 octombrie, necesitatea revizuirii ţintei de deficit, apreciind că ar fi bine ca nivelul acestuia să fie „mult mai mic” de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.
Deficitul bugetar în România a crescut constant în ultimii ani. Astfel, în 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, în 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% şi 2010 -6,4%.