În acest mesaj, primit joi de către liderul nord-coreean, preşedintele sirian transmite „sincere felicitări” liderului şi poporului nord-coreean pentru marcarea a 65 de ani de la crearea Republicii Populare Democratice Coreea, potrivit KCNA.
Preşedintele sirian reafirmă, cu această ocazie, voinţa Siriei de a consolida „:relaţia de prietenie şi cooperare” între cele două ţări.
Ministerul sud-coreean al Apărării a avertizat cu o zi înainte în privinţa armelor chimice de care ar dispune regimul stalinist de la Phenian, evocând existenţa unui comerţ cu armament chimic între Coreea de Nord şi Siria.
„Credem că există un trafic de armament chimic între Coreea de Nord şi Siria”, a declarat joi, pentru presă, Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean.
Potrivit acestuia, Coreea de Nord este suspectată că deţine până la 5.000 de tone de armament chimic ce poate fi lansat de artilerie sau rachete.
Unsprezece ţări din cadrul G20 au îndemnat vineri, la finalul unui summit la Sankt Petersburg, la un „răspuns internaţional puternic” împoriva regimului de la Damasc, considerat responsabil de folosirea de arme chimice împotriva populaţiei.
Preşedintele american Barack Obama a declarat că lumea nu poate să rămână „cu braţele încrucişate” după atacul cu arme chimice de la 21 august lângă Damasc.
Potrivit seviciilor americane de informaţii, peste 1.400 de persoane care locuiau la periferia Damascului, controlată de forţele rebele, au fost ucise în acest atac, care a implicat utilizarea de gaz sarin.
Damascul neagă că a comis un asemenea atac. Preşedintele al-Assad este suţinut de Rusia, care afirmă că elementele prezentate de către occidentali ca probe ale responsabilităţii Damascului nu sunt convingătoare.
Preşedintinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin şi-au păstrat poziţiile antagoniste, la Sankt Petersburg, cu privire la eventualitatea unei intervenţii militare împotriva Damascului.