BAT: Majorarea accizei la ţigarete riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată

Majorarea nivelului accizei la ţigarete din septembrie 2019, anunţată ''de pe o zi pe alta'', riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor şi a industriei legitime, susţine producătorul British American Tobacco (BAT).
Economica.net - Dum, 04 aug. 2019, 09:53
BAT: Majorarea accizei la ţigarete riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată

„Consumatorii români plătesc deja cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. O nouă creştere neanunţată a accizei va lovi nu doar actorii economici legitimi, care respectă reglementările în vigoare şi contribuie substanţial la bugetul de stat, dar şi consumatorii cu putere de cumpărare redusă, care vor apela inevitabil la piaţa ilicită”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, British American Tobacco.

Într-un comunicat remis AGERPRES, reprezentanţii BAT atrag de asemenea atenţia asupra „lipsei comunicării cu actorii economici afectaţi în procesul de dezvoltare a reglementărilor fiscale din partea Ministerului Finanţelor Publice”.

„British American Tobacco remarcă cu îngrijorare lipsa comunicării cu actorii economici afectaţi în procesul de dezvoltare a reglementărilor fiscale din partea Ministerului Finanţelor Publice, în contextul recentelor modificări anunţate în spaţiul public privind creşterea accizei la ţigarete. După o creştere a accizei în ianuarie 2019 care nu a ţinut cont de calendarul existent şi fără consultări cu mediul de afaceri, ministerul propune o nouă creştere de acciză, la doar 9 luni de la ultima modificare: o măsură anunţată de presă pe surse, care denotă lipsa de disponibilitate a Ministerului Finanţelor pentru transparenţă şi dialog”, susţin oficialii BAT.

Potrivit informaţiilor din spaţiul public, intenţia MFP este de a majora nivelul accizei la ţigarete de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete începând chiar cu septembrie 2019. O măsură surprinzătoare, spus reprezentanţii BAT, în contextul în care acciza a fost majorată deja în ianuarie 2019, următorul termen de modificare fiind aprilie 2020, conform calendarului de acciză din Codului Fiscal.

„Similar modificărilor anterioare, taxarea industriei tutunului se dovedeşte a fi una dintre soluţiile preferate de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea minusurilor la bugetul de stat, penalizând astfel actorii legitimi din economie, care au un comportament corect şi predictibil pentru bugetul de stat”, se menţionează în comunicat.

Totodată, în documentul citat, se arată că industria a aflat din presă despre o posibilă majorare a accizei în perioada imediat următoare.

„Din păcate, acest scenariu în care mediul de afaceri este ignorat în elaborarea unor măsuri cu efect imediat şi cu impact semnificativ zdruncină încrederea investitorilor în predictibilitatea mediului fiscal, chiar şi într-un orizont de un an. Implementarea sistemului de trasabilitate impus de Directiva Europeană, un proiect complex şi foarte costisitor, dar şi reducerea nivelului contrabandei până la un nivel record în mai 2019 sunt exemple ale unui dialog deschis şi constructiv între autorităţile statului şi industrie. O creştere a nivelului accizei în acest moment are un impact sever asupra industriei şi a economiei în general, în condiţiile în care majorarea nu se poate justifica prin cerinţele Directivei Europene pentru produsele din tutun: în ianuarie 2019 România atinsese un nivel al accizei de 61% din preţul mediu ponderat, peste nivelul de 60% impus de cerinţele europene”, a adăugat Ileana Dumitru.

În 2019, România a înregistrat cel mai redus nivel al contrabandei din perioada recentă, anume 14,9%, un rezultat al eforturilor susţinute ale autorităţilor de control privind combaterea traficului ilicit. Această reducere a însemnat majorarea contribuţiei BAT cu 15% la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de 6 luni.

„Susţinem necesitatea adoptării măsurilor de securizare a frontierei anunţate de către Ministrul Finanţelor, ca direcţie viabilă de acţiune pentru combaterea traficului ilicit şi creşterea veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, o creştere a taxelor anunţată de pe o zi pe alta riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor şi a industriei legitime”, susţine BAT.

Prezent de peste 20 de ani pe piaţa din România, British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 1,7 miliarde de euro plătiţi anul trecut. BAT este prezent pe piaţa din România cu 3 mari entităţi economice, având peste 2.500 de angajaţi direcţi şi 25.000 pe lanţul de distribuţie.

British American Tobacco este lider de piaţă, cu peste 53% din piaţa tutunului din România.

BAT a lansat în România în 2018 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul, oferind astfel o consumatorilor adulţi o alternativă cu potenţial de risc redus la fumat. Neostiks, consumabilele din tutun pentru glo, sunt produse în fabrica BAT de la Ploieşti. Fabrica de la Ploieşti este de asemenea singurul furnizor de Neostiks pentru restul Uniunii Europene.

Majorarea accizei la ţigarete, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o Ordonanţă de Guvern ce urmează a fi discutată luni, 5 august, de Executiv, potrivit unor surse oficiale.

Astfel, în ceea ce priveşte acciza la ţigarete, această se va majora, începând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete, la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

„Avem în vedere introducerea măsurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni”, au precizat, miercuri seara, sursele citate.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...