Bătaie pe băutură: Cuba acuză Statele Unite de furtul romului “Havana Club”

Economica.net
18 05. 2012
havana_club_sursa_behance_net_64067600

Cuba a acuzat, pe 17 mai mai, Statele Unite ale Americii, că au “furat” celebra marcă de rom cubanez Havana Club. Cubanezii au făcut acest anunţ după un verdict al Curţii Supreme din Statele Unite: instanţa a respins un apel făcut de compania franceză Pernod Ricard (în asociere cu Cubaexport) împotriva firmei americane Bacardi, care vinde în Statele Unite un sortiment de rom fabricat în Puerto Rico sub brandul Havana Club. Astfel, justiţia americană a pus capăt unui conflict care datează încă din anii ’90, fiecare dintre cei doi giganţi ai spirtoaselor spunând că deţine marca “Havana Club”.

“Dacă Guvernul Statelor Unite nu face nimic, va fi unicul responsabil pentru furtul mărcii “Havana Club”, al cărei titular legitim este compania Cubaexport” a anunţat, într-un comunicat de presă, Ministerul cubanez de Externe. Instituţia avertizează şi asupra consecinţelor negative pe care le va avea decizia instanţei asupra acordurilor de protecţie reciprocă a proprietăţii intelectuale, scrie Le Monde

Marca Havana Club a fost înregistrată în Statele Unite de Pernod Ricard care, împreună cu firma cubaneză Corporacion Cuba Ron SA, vinde celebrul rom în 120 de state, dar nu şi în Statele Unite, ţară care a impus un embargou economic Cubei încă din 1962. Dreptul de folosinţă al mărcii trebuia înnoit însă în 2006, ceea ce a dus în instanţă Pernod Ricard şi Bacardi.

Compania Bacardi a fost fondată în 1862, tot în Cuba, de un negustor spaniol de viunuri, dar toate bunurile sale au fost naţionalizate după ce Fidel Castro a preluat puterea în Cuba, în 1959. Familia Bacardi a fost un adversar înverşunat al lui Fidel. Ministerul de externe de la Havana spune că Bacardi a câştigat în instanţă pentru că mediile anticastriste din Statele Unite au fost generos retribuite de producătorul de băuturi alcoolice.

Pernod Ricard a mai înregistrat în Statele Unite o nouă marcă de rom cubanez, Havanista, dedicată exclusiv pieţei americane, care se va putea comercializa din ziua în care embargoul contra Cubei va fi ridicat.