Bătaie pe fondurile UE între tinerii fermieri români

Anul trecut au fost depuse nu mai puţin de 5.269 de proiecte ce vizează accesarea de fonduri, parte europene, parte de la Guvernul român, pentru dezvoltarea de afaceri în domeniul agriculturii. Suma pentru dosarele depuse în prima parte a anului, prima sesiune, reprezintă 167% din fondurile alocate.
Nicu Stan - lun, 16 ian. 2012, 10:54

Tot mai multe persoane se gândesc şi aleg să îşi facă o afacere în domeniul agriculturii cu fonduri europene, prin programul „Instalarea tinerilor fermieri” derulat de către Ministerul Agriculturii. Programul se desfăşoară în două sesiuni.

„În cele două sesiuni ale anului trecut au fost depuse 5.269 de proiecte conforme, a căror valoare se ridică la 125,8 milioane de euro. Suma alocată celor două sesiuni este de 100 de milioane euro, mai precis, câte 50 de milioane de euro pentru fiecare sesiune”, potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din cadrul Ministerului Agriculturii.

Ţinând cont că suma dosarelor depuse depăşeşte suma alocată pe sesiune, APDRP anunţă în urma finalizării procedurii de selecţie că vor primi finanţare proiectele cu cel mai mare punctaj, în ordine descrescătoare, pâna la epuizarea sumei alocate.

Probabil pentru că se apropie anul 2013, anul când fondurile nu vor mai putea fi accesate, anul trecut au fost depuse cele mai multe dosare.

„În anul 2010 au fost tot două sesiuni de depunere de proiecte, cu o alocare totală de 111,4 de milioane de euro. Din cele 3.209 proiecte depuse, 2.896 de proiecte au fost declarate eligibile şi selectate pentru finanţare. Valoarea acestora s-a ridicat la 57,6 milioane de euro”, mai arată APDRP.

Văzând că numărul de dosare a fost mai mare anul trecut, autorităţile speră ca fondurile, în valoare de 337.221.484 euro, din care 80% reprezintă contribuţia Uniunii Europene, restul fiind bani alocaţi de la Guvernul român, să fie epuizate.

„APDRP are certitudinea că până la finalul anului 2013 toate fondurile disponibile pentru acest program vor fi angajate prin contractare. Cu alte cuvinte, nu vor rămâne sume neangajate în proiecte. Ne bazăm pe cererea foarte mare, care, începând cu anul 2011, a depăşit alocările sesiunilor de depunere. Singurele situaţii în care anumite sume de bani pot fi pierdute sunt cele în care vom avea contracte refuzate în ultimă fază. Considerăm că aceste pierderi, în cazul în care se vor înregistra, vor fi nesemnificative în raport cu fondurile absorbite”, potrivit APDRP.

Cele mai multe proiecte depuse au venit, în 2010, din Constanţa – 344 de cereri, Craiova – 338 de dosare şi Satu Mare cu 293 de dosare. În anul 2011, cele mai multe cereri de finanţare au venit din Craiova – 844 de dosare, urmate de Constanţa cu 614 dosare şi Târgovişte, 521 de dosare.

Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea diverselor activităţi. „Cele mai accesate domenii de investiţii au fost cele pentru apicultură (extindere, modernizare etc), fermele vegetale, dar şi pentru înfiinţarea şi dezvoltarea celor de creştere a animalelor sau pentru exploataţii horticole”, a precizat APDRP.

Te-ar mai putea interesa și
CONAF critică eliminarea cotei de gen în conducerea companiilor românești de stat
CONAF critică eliminarea cotei de gen în conducerea companiilor românești de stat
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezacordul faţă de modificarea recentă a prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG privind......
Remus Vulpescu devine, de la 1 iulie, noul președinte al Bursei de Valori București
Remus Vulpescu devine, de la 1 iulie, noul președinte al Bursei de Valori București
Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti l-a numit, vineri, pe Dumitru-Remus Vulpescu în funcţia de director ...
Grupul PartnerVet își extinde oerațiunile din Cluj-Napoca, prin preluarea clinicii veterinare Trivet
Grupul PartnerVet își extinde oerațiunile din Cluj-Napoca, prin preluarea clinicii veterinare Trivet
PartnerVet anunță integrarea clinicii veterinare Trivet din Cluj-Napoca în portofoliul său de clinici partenere. Această ...
ANPC a intrat peste comercianții de preparate și conserve din pește. A plouat cu amenzi
ANPC a intrat peste comercianții de preparate și conserve din pește. A plouat cu amenzi
Inspectorii pentru protecţia consumatorilor au continuat vineri controalele la operatorii economici care comercializează ...