Bătaie pe RCA. Volume istorice de vânzări înghițite de piață în doar câteva zile. Foștii clienți Euroins au cumpărat inclusiv noaptea. Cum eviți amenda dacă ai avut RCA la Euroins
” Am avut un volum istoric de solicitări pentru polițe RCA, absorbit de piață în doar câteva zile. Deși doar opt societăți emit acest tip de asigurări ele au reușit, împreună cu brokerii, să își servească clienții, în ciuda faptului că majoritatea șoferilor asigurați la societatea Euroins au lăsat schimbarea polițelor pe ultimele momente”, spune Valentin Ionescu, directorul Sectorului Asigurări Reasigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară. O premieră, arată datele consultate de Economica, este faptul că s-au înregistrat volume notabile de vânzări inclusiv în timpul nopții, ceea ce arată că șoferii care aveau RCA la Euroins au amânat cumpărarea unei noi polițe chiar pentru ultimele ore care au precedat ieșirea pe șosele.
Așa cum a mai arătat Economica, această situație specială a determinat ASF să facă un efort fără precedent, urmărind piața aproape în timp real.
Citește și: ASF: „Monitorizăm tot. Avem updates la fiecare oră!”
Amintim că pe 7 decembrie, la ora 23: 59, toate polițele RCA emise de societatea falimentară Euroins au expirat, după ce valabilitatea lor fusese prelungită de autorități cu trei luni peste termenul normal prevăzut de lege, tocmai pentru a permite șoferilor să profite cât mai mult de asigurare și să aibă timp suficient pentru a cumpăra una nouă.
La începutul acestei săptămâni, peste 800.000 de șoferi mai avea încă RCA la Euroins. După cum mai arăta Economica, în exclusivitate, luni și marți s-au vândut circa 200.000 de polițe pe piață, miercuri încă aproximativ 200.000 iar ieri, joi, este de asteptat ca inca cel putin 150.000 de polite sa fi intrat pe piata. Asadar, cel putin 500.000 de asigurari RCA noi, in doar cateva zile. Au fost volume de vânzări și de șase-șapte ori mai mari decât într-o zi normală. De exemplu, unul dintre marii brokeri din domeniu vânduse, până la 12 noaptea, peste 20000 de polițe, față de 2000-3000 cât vinde într-o zi normală. Emiterile au continuat, așa cum aminteam, și pe timpul nopții.
Subliniem că șoferii care nu și-au cumpărat încă o asigurare nouă riscă amenzi de până la 2000 de lei și chiar suspendarea certificatului de înmatriculare al mașinii.
Cât costă acum RCA și cine vinde cel mai mult
Economica monitorizează evoluția prețurilor RCA încă de la introducerea unui nivel maxim de preț, pentru fiecare companie în parte, în luna aprilie a acestui an. Conform calculelor noastre, au existat unele creșteri, însă mai degrabă marginale și nu pe toate segmentele de șoferi, ceea ce înseamnă că efortul asiguraților Euroins nu va fi unul cu mult mai mare decât cel făcut pentru a cumpăra polița RCA anterioară. Pe un exemplu concret, pentru un Audi A4 cu capacitate cilindrică de 1968 cmc, condus de un șofer de 45 de ani cu clasa de bonus B7 (40% bonus față de prețul de bază) cel mai bun preț este de 882 de lei pe 12 luni, oferit de Hellas Direct. Nici oferta Groupama nu este departe, la 963 de lei. Cu o singură excepție, toți ceilalți șase asigurători autorizați să vândă RCA cotează între 1.100 și 1.200 de lei.
În ceea ce privește companiile care vând cel mai mult zilele acestea, datele oferite Economica de doi dintre cei mai mari brokeri de pe piață, relevanți într-o analiză prin extrapolare având în vedere cotele importante din vânzări pe care le dețin, arată că Groupama (altfel liderul întregii piețe de asigurări) domină clasamentul, cu o cotă care merge spre 28-30%. Urmează Allianz Țiriac, Axeria Iard, Grawe și apoi restul plutonului. De altfel, clasamentul vânzărilor a urmat cu aproximație topul RCA după portofolii, parametrii diferiți fiind înregistrați totuși în ceea ce privește cota de piață și, binențeles, volumele, mult mai mari zilele acestea.