Bătălia giganţilor care ar putea amâna inaugurarea Metroului de Drumul Taberei. Siemens contestă licitaţia pentru automatizarea traficului

Economica.net
04 02. 2018
m5_13739500

Siemens SRL a depus pe 19 decembrie contestaţie la Tribunalul Bucureşti, după ce Metrorex a descalificat oferta sa pentru automatizarea traficului pe noua linie de metrou din Drumul Taberei.

Lansată pe 30 mai anul trecut, licitaţia pentru „Sistemul de siguranta si automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranta îmbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Sectiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Statia si Depoul Valea Ialomitei” se află deocamdată în grafic.

Şi asta pentru că data limită de evaluare a ofertei care a mai fost depusă în cadrul licitaţiei este 26 februarie.

În cursa pentru contractul de 121 milioane de lei pentru automatizarea traficului pe secţiunea din Drumul Taberei a Magistralei 5 au intrat doi giganţi internaţionali: Siemens şi Alstom. Oferta Siemens a fost însă descalificată în faza de evaluare tehnică.

ECONOMICA.NET a transmis întrebări Metrorex pentru a vedea în ce măsura contestaţia Siemens ar putea produce întârzieri în derularea proiectului, însă până la momentul publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Conform celor mai recente estimări Metrorex, citate de Digi24, inaugurarea Metroului de Drumul Taberei a fost amânată deja pentru anul viitor.

În plus, inspectorii Oficiului European de Luptă Anti–Fraudă (OLAF) au solicitat Metrorex o serie de documente referitoare la proiectul Magistrala 5 de metrou, Eroilor- Râul Doamnei.

Reprezentanţii Metrorex susţin că acest proiect de investiţii a făcut obiectul verificărilor Autorităţii de Management POS-T şi ale Autorităţii de Audit, nefiind identificate aspecte care să contravină regulilor şi procedurilor prevăzute de reglementările europene şi naţionale.

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structural nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Râul Doamnei-Haşdeu.

În România, compania Astaldi a fost implicată în mai multe proiecte, printre acestea numărându-se Pasajul Basarab din Bucureşti şi Stadionul Naţional.

Magistrala 5, tronosul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Construcţia Secţiunii 1 a Magistralei 5 a fost demarată în 2011 şi încă nu este finalizată.