Bătălia patentelor pentru 5G. Cine conduce cursa globală pentru noua tehnologie

Viziunea pe termen lung este că 5G va duce la invenția a mii de produse, tehnologii și servicii noi, va crește productivitatea muncii și va permite apariția de noi industrii. O rețea globală 5G ar uni comunicarea mobilă și ar conecta persoane sau dispozitive prin Internet of Things (IoT). Prin urmare, proprietarii de brevete 5G vor deveni probabil lideri de tehnologie și de piață, permițând conectivitatea 5G pe diverse piețe. Aşadar, cine conduce cursa globală pentru noua reţea 5G? Un mod de a răspunde la această întrebare este prin analizarea numărului de brevete deținute sau solicitate de diferite companii.
Lidia Neagu - Dum, 01 mart. 2020, 09:28
Bătălia patentelor pentru 5G. Cine conduce cursa globală pentru noua tehnologie

Standardele de telecomunicații sunt adesea protejate de zece mii de brevetele esențiale standard (SEP). Aceste brevete revendică invențiile legate de orice implementare a standardului. Cu alte cuvinte, oricine implementează un standard precum 3G, 4G sau curând 5G va trebui să utilizeze și să implementeze toate SEP-urile.

Majoritatea experților din industrie prezic că licențele de brevete 5G vor fi mai complexe decât cele din generațiile anterioare, cum ar fi 3G sau 4G. Standardul 5G va avea mai multe specificații, care pot fi combinate, dar și utilizate separat. Prin urmare, companiile vor implementa diferite specificații 5G în funcție de utilizarea sau implementarea specifică a 5G (de exemplu, un smartphone va folosi diferite caracteristici 5G faţă de o mașină, frigider sau un dispozitiv medical).

Cu peste 3.000 de cereri de brevet depuse și peste 1.200 dintre acestea acordate, producătorul chinez Huawei a ocupat primul loc într-un clasament conform unui studiu al IPlytics și Universității Tehnice din Berlin, realizat la comanda Guvernului din Germania.

Deoarece procesul de brevetare poate dura câțiva ani, statistica reflectă, de asemenea, ce companii au depus brevete recent. Compania finlandeză Nokia și cea sud-coreeană Samsung au cea mai mare parte din brevete deja acordate. Acest lucru indică, de asemenea, că nu au depus multe cereri de curând.

Producătorii din Coreea de Sud, o țară în care 5G a fost implementat mai repede decât aproape oriunde altundeva în lume, se găsesc în topul listei, la fel ca și furnizorul chinez ZTE. Compania americană Intel este mai nouă în joc, cu doar o fracţie din brevetele sale deja acordate.

Cele mai multe brevete 5G au fost acordate între 2017 și 2019, iar datele din studiu arată o creștere sănătoasă an de an. Și, întrucât dezvoltarea standardului 5G nu este încă finalizat, specialiştii se așteaptă să fie depuse cereri de brevet în următorii ani. De menționat, de asemenea, că 24% din brevetele declarate pentru 5G au fost deja declarate pentru 4G. Acest lucru arată că unele tehnologii 4G sunt încă relevante pentru noile specificații 5G.

Principalii dezvoltatori standard de 4G precum Huawei, Ericsson, Nokia, Qualcomm, ZTE sau Samsung și LG sunt din nou jucători puternici şi pentru dezvoltarea 5G. Aici, din nou, datele arată o participare tot mai mare din partea jucătorilor chinezi noi și viitori. După numărul de contribuții standard aprobate 5G, Huawei, Ericsson, Nokia și Qualcomm sunt cei mai puternici jucători.

Mai jos, un infografic realizat de Statista.

Infographic: Huawei Is Leading the 5G Patent Race | Statista 

Te-ar mai putea interesa și
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului......
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din oraşul brazilian Montenegro şi de păsări vii de crescătorii ...
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Conducerea Lufthansa ar trebui să adopte o atitudine mai hotărâtă în faţa opoziţiei venite din partea reprezentanţilor ...
Cum s-au mișcat tranzacțiile imobiliare în primele 4 luni
Cum s-au mișcat tranzacțiile imobiliare în primele 4 luni
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat datele despre numărul de tranzacții imobiliare ...