Bateriile cu plumb pentru sistemele fotovoltaice, eliminate din ghidul tehnic al programului de investiţii – APCE

Ministerul Investiţiilor şi al Proiectelor Europene (MIPE) a fost de acord, la nivel declarativ, să elimine instalarea de baterii cu plumb-acid din ghidul tehnic al programului de investiţii pentru sistemele fotovoltaice din PNRR, aceasta fiind o tehnologie învechită şi periculoasă din ghidul tehnic al programului de investiţii, a anunţat marţi Asociaţia Prosumatorilor (APCE).
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 10:42
Bateriile cu plumb pentru sistemele fotovoltaice, eliminate din ghidul tehnic al programului de investiţii - APCE

Conform sursei citate, reprezentanţii asociaţiei aşteaptă publicarea ghidului tehnic actualizat de către MIPE, în perioada imediat următoare, din care să fie eliminate complet bateriile plumb-acid.

„Acesta va marca un pas semnificativ în promovarea unor soluţii inovatoare şi prietenoase cu mediul, finanţate din bani europeni, asigurând un viitor energetic curat şi sigur pentru toţi beneficiarii programului din România”, se menţionează în comunicatul citat de scrie Agerpres.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) a luat atitudine publică împotriva instalării de baterii cu plumb-acid, în cadrul axei pentru investiţii PNRR/2024/Componenta 16/Investiţia 7/Axa 1 pentru sisteme fotovoltaice, precizează sursa citată.

„Datorită comunicatelor de presă şi adreselor oficiale transmise autorităţilor de către APCE, Ministerul Investiţiilor şi al Proiectelor Europene (MIPE) a fost de acord, la nivel declarativ, să elimine această tehnologie învechită şi periculoasă din ghidul tehnic al programului de investiţii. Ne-am bazat iniţiativa pe riscurile clare pe care le implică aceste baterii”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii APCE susţin că tehnologia plumb-acid este toxică în anumite condiţii, putând emana gaze toxice, precum dioxidul de sulf sau alte gaze cu sulf, dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată.

„Aceste gaze sunt toxice şi pot cauza iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi al ochilor în spaţii neventilate. Un alt pericol care poate apărea la aceste tipuri de acumulatori, chiar dacă bateriile sunt etanşe, este emanaţia hidrogenului – un gaz extrem de inflamabil, produs atunci când bateria este încărcată. Dacă se acumulează în spaţii închise, poate reprezenta un risc de explozie”, menţionează APCE.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România este o organizaţie dedicată promovării energiilor regenerabile şi asigurării unui cadru legislativ şi tehnic favorabil dezvoltării comunităţilor energetice sustenabile în România.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife a cumpărat doi roboţi chirurgicali da Vinci cu peste 4 milioane euro
MedLife a cumpărat doi roboţi chirurgicali da Vinci cu peste 4 milioane euro
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a cumpărat doi noi roboți da Vinci. Noile echipamente, în care s-au investit peste patru milioane de euro, se află la......
Grampet și o filială a Căilor Ferate din Kazahstan vor să dezvolte un nou terminal în Portul Constanța
Grampet și o filială a Căilor Ferate din Kazahstan vor să dezvolte un nou terminal în Portul Constanța
GRAMPET Group și KTZ Express, au semnat la Astana un memorandum de colaborare, în baza căruia se angajează să continue ...
Alertă în toată Europa – Apa din ţările de pe Bătrânul Continent este în pericol, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Alertă în toată Europa – Apa din ţările de pe Bătrânul Continent este în pericol, avertizează Agenţia Europeană ...
Având doar 37% din apele sale de suprafaţă într-o stare bună sau foarte bună de sănătate ecologică, Europa trebuie ...
La un salariu brut de 1.700 euro în România şi Polonia, românul ia 1.000 euro în mână, polonezul – 1.200 euro
La un salariu brut de 1.700 euro în România şi Polonia, românul ia 1.000 euro în mână, polonezul – 1.200 euro
Pentru aceeaşi salariu brut de aproximativ 8.500 de lei, echivalentul a circa 1.700 de euro, salariatul român ia un salariu ...