Pentru a reduce consumul excesiv de alcool din România, Guvernul vrea să înfiinţeze un Consiliu naţional, fără personalitate juridică, care să funcţioneze în coordonarea Ministerului Sănătăţii. Potrivit unui proiect de Hotărâre, acest Consiliu se va ocupa de coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România. Practic, acesta va elabora un plan de acţiuni , pe termen mediu si lung, în vederea implementării acestuia de către autorităţile cu atribuţii în domeniu, printre care Ministerul Sănătăţii.
Preşedintele Consiliului va fi un reprezentant cu rang de secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, desemnat de către ministrul sănătăţii. De asemenea, Consiliul va avea în componenţă un comitet interministerial, un secretariat tehnic şi un comitet consultativ.
Vor accize mai mari la alcool
Printre măsurile care ar putea fi luate de acest Consiliu s-ar putea număra şi cea referitoare la creşterea anuală a accizelor la alcool. Ministerul Sănătăţii s-a pronunţat deja pe acest subiect, astfel că, potrivit unui document al Instituţiei apărut în mass-media în urmă cu câteva zile, se preciza faptul că taxa pe viciu la tutun, dar şi la alcool, ar trebui majorată anual, deoarece consumul de ţigări a scăzut, influenţând încasările din contribuţia pentru sănătate, care sunt astfel mai mici, în timp ce cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt în creştere continuă, scrie Mediafax.
Cât se bea în România
România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondial a Sănătăţii dat publicităţii anul acesta. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri cât se bea în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool la nivel mondial. Urmează Republica Moldova, cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur.
Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.