Operatiunea, care a implicat fortele de politie din 78 de tari, a permis confiscarea unor marfuri în valoare de peste 100 milioane de euro în magazine, piete, aeroporturi, porturi sau depozite. În total 16.000 de tone de alimente si 33 de milioane de litri de bauturi potential periculoase au fost retrase de pe piata ca urmare a peste 67.000 de verificari.
Inspectorii au identificat pachete de brânza sau carne de pui în cazul carora data de expirare a fost falsificata, bauturi continând produse periculoase sau loturi de carne stocate în conditii sanitare ilegale, a precizat Interpol.
„Aceasta operatiune demonstreaza înca odata ca infractorii vor profita de orice oportunitati pentru a face profit. Volumul confiscarilor confirma ca fraudele alimentare afecteaza toate tipurile de produse si toate regiunile lumii”, a declarat Jari Liukku, seful centrului european pentru crima organizata în cadrul Europol.
La fel ca si la precedentele operatiuni de acest tip, alcoolul de contrabanda a constituit înca odata cea mai mare parte din produsele confiscate, peste 33.000 de tone, urmate de cereale si grâne (3.628 tone) si condimente (1.136 tone). De exemplu, în Rusia fost închisa o uzina clandestina care producea votca si 4.200 litri de alcool contrafacut au fost confiscati.