Context
În ianuarie, Ministerul Sănătăţii a lansat în transparenţă decizională un proiect de OUG care prevede, printre altele, diminuarea bazei maxime de calcul al indemnizaţiei de maternitate pentru oamenii care se asigură opţional la trei salarii minime brute pe ţară, de la 12 salarii minime brute.
Legea se schimbă pentru că are vulnerabilităţi: permite oamenilor să se asigure opţional plătind sume modeste, în contul căror primesc indemnizaţii semnificativ mai mari decât contribuţiile achitate. În practică, s-a constatat că persoanele fără venituri sau care au doar venituri extrasalariale se asigură opţional pentru concedii și indemnizaţii doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv şase luni, pentru care plătesc o contribuţie în cotă de 1% la venitul maxim de 12 salarii minime, urmând să obţină indemnizaţie brută lunară de 85% din 12 salarii minime pe economie. Drept care, conform legii în vigoare, acestea plătesc lunar o contribuţie de 360 de lei în anul 2023, în contul căreia ar urma să primească indemnizaţie brută lunară de 30.600 de lei în anul 2023, suportată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Dacă legea se schimbă, aceste persoane ar urma să plătească lunar contribuţie de 90 de lei pentru care ar primi indemnizaţie brută de 7.650 de lei lunar, conform proiectului de OUG, analizat de Economica.net.
Am scris, pe larg, despre subiect aici:
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă din care a eliminat însă prevederile referitoare la schimbarea bazei maxime de calcul al indemnizaţiei de maternitate pentru oamenii care se asigură opţional. Nuanţat, OUG nr. 21/2023 a intrat în vigoare fără modificări pentru oamenii care se asigură opţional pentru concedii și indemnizaţii de maternitate.
Oficialii CNAS au răspuns pentru Economica.net că „prevederile eliminate din proiect vor constitui obiectul unui proiect de reglementare separat”.