Autorităţile de reglementare europene pun presiune asupra băncilor să-şi gestioneze afacerile luând în considerare riscurile legate de schimbările climatice, de la inundaţii şi secetă la tranziţia spre noi surse de energie, scrie Agerpres.
BCE a informat că 16 bănci, sau 15% din cele pe care le-a evaluat, nu au îndeplinit standardele de raportare, care includ identificarea oricărei expuneri materiale la riscurile climatice, impactul asupra afacerilor băncilor şi modul în care gestionează dificultăţile.
BCE nu a dat publicităţii numele băncilor care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele de mediu şi ar putea fi amendate.
Deşi datele reprezintă o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când 45% din bănci nu au îndeplinit standardele de raportare, BCE consideră că creditorii trebuie „să-şi îmbunătăţească suplimentar” activitatea pentru a îndeplini noile cerinţe, care intră în vigoare în iunie, sau se vor confrunta cu consecinţe.
„Sunt necesare urgent îmbunătăţiri suplimentare. Vom lua deciziile adecvate de supervizare pentru a ne asigura că băncile îndeplinesc cerinţele”, a afirmat Frank Elderson, vicepreşedintele Consiliului de Supervizare al BCE.
Pentru instituţiile care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele de mediu, amenda ar putea fi de 5% din cifra zilnică de afaceri a băncii, până când problema este rezolvată.
Băncile trebuie să furnizeze primele informaţii suplimentare conform noilor reglementări până în iunie 2023 iar cele complete până în 2024.
Standardele au fost stabilite de Autoritatea bancară europeană (EBA).
Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.