BCE: 25 de bănci europene nu au trecut testele de stres

Economica.net
26 10. 2014
bce_19465600

Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, precum şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda şi Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, 2,1 miliarde de euro.

‘Această analiză amănunţită a poziţiilor celor mai mari bănci va conduce la creştere încrederii în sectorul bancar’ a declarat vice-preşedintele BCE, Vítor Constâncio. ‘Identificarea problemelor şi riscurilor va ajuta la repararea bilanţurilor şi va face băncile mai rezistente şi mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creşterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creşterea economică’ a adăugat Constâncio.

Pentru a trece testele de stres ale BCE, o bancă ar fi trebuit să menţină un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

BCE a informat că băncile care nu au trecut testele de stres au luat deja măsuri în acest an pentru a-şi consolida rezervele de capital. Doisprezece din cele 25 de bănci şi-au acoperit deficitele de capital strângând în total 15 miliarde de euro în acest an. Autoritatea Bancară Europeană, care a derulat un examen paralel cu cel al BCE, a informat că băncile trebuie să strângă alte 10 miliarde de euro.

Aceste teste reprezintă ultima încercare a oficialilor europeni de a înlătura semnele de întrebare cu privire la starea de sănătate a industriei bancare europene, afectată de criza financiară globală şi criza datoriilor suverane. Precedentele teste de stres, derulate de BCE în 2010 şi 2011, au fost criticate pentru că nu au reuşit să identifice problemele existente la unele bănci.