BCE a făcut ‘paşi importanţi’ ca să susţină recuperarea, conform CE
Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Economice şi Monetare, nu a vrut să comenteze măsurile specifice de politică monetară ale BCE, vizând reducerea dobânzii de bază până la un nivel minim istoric şi începerea achiziţionării de obligaţiuni garantate cu active (ABS) şi obligaţiuni ipotecare, din octombrie, dar a susţinut că banca sprijină prin aceste măsuri zona euro.
”Considerăm că BCE a făcut paşi importanţi pentru a sprijini eforturile în curs la nivel naţional şi european, pentru a construi o recuperare economică sustenabilă şi pentru a face faţă riscurilor unei perioade prelungite de inflaţie foarte scăzută’, a spus O’Connor, într-o conferinţă de presă.
Aceste riscuri, a adăugat el, sunt reflectate de datele privind PIB în trimestrul al doilea în zona euro şi în UE, ce au fost confirmate joi de către Eurostat.
Datele confirmă o creştere zero a economiei ţărilor din zona euro comparativ cu primele trei luni din 2014 şi un avans de 0,2% la nivelul UE.
O’Connor s-a referit, în special, la faptul că cererea internă şi, în special, investiţiile ‘continuă să fie foarte inactive’.
În ceea ce priveşte programul de cumpărare de active de către BCE, purtătorul de cuvânt a afirmat că acesta este ‘complementar eforturilor Comisiei de a îmbunătăţi cadrul de reglementare în acest domeniu’, iar el consideră că ‘ambele sunt necesare pentru a reanima nişte pieţe de titluri solide în Europa’.
Purtătorul de cuvânt comunitar nu a vrut să comenteze dacă inflaţia foarte scăzută (0,3% în august) poate fi considerată, eventual, drept ‘o circumstanţă excepţională’, care ar permite ţărilor membre să solicite o mai mare flexibilitate pentru consolidarea bugetară.
O’Connor a făcut referire la analiza pe care o va face CE în această toamnă în legătură cu situaţia bugetară a fiecărei ţări din zona euro, pe baza evaluării proiectelor bugetare şi a noilor previziuni macroeconomice, şi la revizuirea implementării regulilor de disciplină fiscală pe care Comisia o va realiza la mijlocul lui decembrie.
”Este vorba despre o dezbatere importantă şi suntem foarte deschişi în a asculta punctele de vedere ale miniştrilor şi ale reprezentanţilor altor instituţii” dacă trebuie îmbunătăţit acest cadru şi cum, pentru a impulsiona mai mult reformele structurale favorabile creşterii.