Anul acesta, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,8%, faţă de 1,7% previzionat anterior, iar în 2018 şi 2019 creşterea va încetini uşor, la 1,8% şi, respectiv, 1,7%.
Rata inflaţiei se va situa la 1,5% în 2017 şi la 1,3% în 2018, comparativ cu prognoza din martie, de 1,7% şi, respectiv, 1,6%, dar sub ţinta BCE de sub 2%.
”Considerăm că riscurile la adresa perspectivelor economice sunt acum mult mai echilibrate dar încă sunt necesare măsuri de stimulare”, a afirmat joi preşedintele BCE, Mario Draghi.
Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Într-un comunicat de presă publicat la finalul şedinţei de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE şi-a reafirmat decizia de a continua să achiziţioneze lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro dar a renunţat la expresia ‘reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar’ precizând că ‘ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active’.
Economia zonei euro a urcat cu 0,6% în primele trei luni din 2017, comparativ un avans de 0,5% previzionat luna trecută de Eurostat. Este cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani.