BCE a început să cumpere obligaţiuni ale marilor corporaţii din Europa. Primele achiziţii: Engie, Telefonica, Generali
BCE a cumpărat obligaţiuni emise de Telefonica, cea mai mare companie telecom din Spania, Engie, compania de utilităţi franceză prezentă şi în România, şi Generali, firmă de asigurări din Italia care are, la rândul ei, activităţi în România.
Datele despre achiziţii nu au fost făcute publice. BCE va prezenta luna viitoare o listă a obligaţiunilor corporatioste pe care le deţine.
Pachetul de măsuri luate de BCE are rolul de a stimula economa zonei euro. Cu toate acestea adăugarea de obligaţiuni emise de companii în programul de achiziţii de active al BCE, în valoare de 1.740 miliarde de euro, se confruntă cu obstacole semnificative. Piaţa pentru astfel de obligaţiuni are o valoare de 500 până la 600 miliarde de euro dar este în mare parte limitată la marile companii din Franţa şi Olanda. Iar aceste companii se bucură deja de un acces facil la credite, astfel că interesul lor în obţinerea de finanţare ieftină ar putea fi unul limitat.
Analiştii sunt de părere că succesul acestui program va depinde de capacitatea BCE de a atrage noi debitori care să tragă în jos costul creditelor în economii precum Italia şi Spania, unde costurile rămân ridicate.
„În acest moment, nici chiar BCE nu este sigură cât de multe obligaţiuni emise de companii va putea să cumpere. De exemplu, am putea avea unele luni cu achiziţii puternice de 9 până la 10 miliarde de euro şi unele mai slabe, cum va fi luna august, în care achiziţiile se vor situa între 1 şi 2 miliarde de euro”, consideră analistul Deutsche Bank, Michal Jezek.
Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat că instituţia nu şi-a fixat ţinte pentru achiziţiile de obligaţiuni emise de companii şi cel mai probabil va începe cu un volum mic pe care să îl crească în timp. Potrivit surselo, r BCE speră să cumpere în fiecare lună obligaţiuni emise de companii în valoare de 5 până la 10 miliarde de euro, în speranţa că astfel va reuşi să stimuleze companiile să demareze noi emisiuni.
În paralel, BCE cumpără luna active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puţin până în luna martie 2017. Însă aceste achiziţii nu au reuşit să alimenteze inflaţia astfel că recent BCE a decis să îşi extindă gama de active achiziţionate.
Deşi analiştii se aşteaptă ca BCE să se implice în mod activ pe piaţa primară de capital, pentru atingerea obiectivelor ar putea fi forţată să cumpere şi de pe piaţa secundară. „Momentul în care au început achiziţiile sugerează că BCE vrea să profite de perioada de dinaintea vacanţei de vară” se arată într-un raport elaborat de analiştii de la Morgan Stanley
Banca Centrală Europeană (BCE) a început, astăzi, să cumpere obligațiuni emise de companii, în speranța că le va încuraja astfel să împrumute și să cheltuiască, o nouă încercare a băncii de a relansa o inflație extrem de scăzută în zona euro, transmite Reuters. Primele achiziții au inclus titluri emise de Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere la nivel mondial, Telefonica, principal companie de telecomunicații din Spania, asigurătorul italian Assicurazioni Generali, producătorul auto francez Renault și compania de utilități Engie, potrivit unor surse apropiate situației, care au dorit să rămână anonime.