Acestea sunt primele pierderi nete înregistrate de instituţia financiară cu sediul la Frankfurt după 2004, când a înregistrat pierderi de 1,6 miliarde de euro, şi de asemenea al patrulea recul anual al rezultatelor BCE, după profitul net de 2,4 miliarde de euro înregistrat în 2019.
„Situaţiile financiare auditate ale Băncii Centrale Europene (BCE) pentru anul 2023 indică o pierdere de 1,266 de miliarde euro (faţă de zero în 2022), care va fi reportată în bilanţul BCE, urmând a fi compensată de profiturile viitoare. Pierderea include provizionul pentru riscuri financiare, în valoare de 6,62 miliarde de euro, eliberat integral, care a acoperit parţial pierderile înregistrate în cursul exerciţiului financiar. Nu se vor efectua distribuiri de profit către băncile centrale naţionale (BCN) din zona euro pentru anul 2023”, a precizat instituţia într-un comunicat de presă publicat joi.
Potrivit BCE, pierderile din 2023, consemnate după o perioadă de aproape două decenii în care s-au înregistrat profituri substanţiale, arată rolul şi măsurile necesare adoptate de Eurosistem în îndeplinirea mandatului său principal de menţinere a stabilităţii preţurilor. Majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE în vederea combaterii inflaţiei în zona euro a condus la creşterea cheltuielilor privind dobânzile aferente angajamentelor BCE cărora li se aplică rate variabile ale dobânzilor. Cu toate acestea, veniturile din dobânzi aferente activelor BCE nu au crescut în aceeaşi măsură sau în acelaşi ritm.
„Este probabil ca BCE să înregistreze pierderi în următorii câţiva ani, dar ulterior se anticipează o revigorare a profiturilor susţinute”, subliniază instituţia financiară, adăugând că BCE poate să funcţioneze cu eficacitate şi să îşi îndeplinească mandatul principal de menţinere a stabilităţii preţurilor, indiferent de pierderile potenţiale.