„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75% şi, respectiv, 2,00% începând cu data de 21 decembrie 2022.
Decizia de joi privind majorarea costului creditului cu 50 de puncte de bază reprezintă o încetinire a ritmului de majorare a dobânzilor, după mai multe majorări cu câte 75 de puncte de bază, şi vine după o decizie similară adoptată miercuri de Rezerva Federală americană.
O estimare preliminară a Eurostat arată că inflaţia în zona euro s-a situat la 10% în luna noiembrie, nivel uşor inferior celui de 10,6% înregistrat în octombrie. Scăderea a fost generată, în principal, de dinamica mai redusă a preţurilor produselor energetice.
Potrivit gardienilor euro, dinamica preţurilor alimentelor şi presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază din întreaga economie s-au intensificat şi vor persista o perioadă. „Având în vedere gradul excepţional de incertitudine, experţii Eurosistemului şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia. Aceştia consideră, în prezent, că rata medie a inflaţiei va ajunge la 8,4% în anul 2022 şi se va reduce la 6,3% în 2023, anticipându-se o scădere pronunţată a inflaţiei pe parcursul anului. Conform proiecţiilor, inflaţia se va situa, în medie, la 3,4% în anul 2024 şi la 2,3% în anul 2025. Se estimează că inflaţia exclusiv produse energetice şi alimente va fi, în medie, de 3,9% în 2022 şi se va majora la 4,2% în 2023, urmând să se reducă la 2,8% în 2024 şi 2,4% în 2025”, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor avertizează că economia zonei euro poate înregistra o contracţie în trimestrul actual şi în trimestrul următor, pe seama crizei energetice, a gradului ridicat de incertitudine, a temperării activităţii economice mondiale şi a condiţiilor de finanţare mai restrictive. „Potrivit celor mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului, o recesiune ar fi relativ de scurtă durată şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în sens descendent comparativ cu proiecţiile anterioare. Pe termen mai lung, se proiectează o redresare a creşterii economice, pe fondul disipării influenţelor nefavorabile actuale. În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024 şi de 1,8% în 2025”, se precizează în comunicatul BCE.
Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.