BCE a majorat finanţarea pentru băncile greceşti timp de două zile consecutiv
BCE păstrează controlul asupra finanţării băncilor greceşti, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE, scrie Agerpres.
Potrivit sursei, consiliul guvernatorilor BCE a avut marţi dimineaţa o teleconferinţă, după reuniunea de luni a liderilor zonei euro, şi a decis să majoreze finanţarea pentru băncile greceşti. Sursa nu a precizat însă şi cu cât a fost majorată finanţarea. ‘Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou ‘via teleconferinţă’ de fiecare dată când va fi nevoie’ a adăugat sursa.
După ce săptămâna trecută a majorat plafonul liniei de finanţare de urgenţă destinată băncilor greceşti până la 86 de miliarde de euro, BCE a decis luni să majoreze plafonul cu 1,9 miliarde de euro. Dacă anterior BCE revizuia în fiecare săptămână finanţarea de urgenţă destinată băncilor greceşti, în ultima săptămână consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condiţiile în care retragerile de depozite din băncile greceşti continuă iar negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali se apropie de momentul culminant.
Speranţele cu privire la un acord între Grecia şi creditorii săi au crescut luni după ce autorităţile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Conţinutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuţiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, preţul electricităţii şi restabilirea ‘normalităţii’ în ceea ce priveşte dreptul la un loc de muncă.
De asemenea, Donald Tusk a anunţat că o nouă reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a obţine un acord între Grecia şi creditorii săi şi a evita intrarea acestei ţări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.
În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.