„Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate, la nivelurile de 0,75%, 1,50% şi, respectiv, 0,00%”, se arată într-un comunicat transmis joi de instituţie.
Preşedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii în cadrul unei conferinţe de presă, precizează banca.
La şedinţa de la începutul lunii iulie, BCE a coborât dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei, care încearcă să stimuleze economia europeană în contextul crizei datoriilor de stat.
Banca Angliei a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul de 0,5% şi plafonul programului de „relaxare cantitativă” la 375 miliarde lire sterline, decizii anticipate de majoritatea economiştilor contactaţi de Bloomberg.
Instituţia a lansat miercuri programul „Finanţare pentru Creditare”, prin care încearcă să combată recesiunea prin recompensarea băncilor care acordă împrumuturi. În luna iulie, banca a extins cu 50 miliarde lire programul de relaxare cantitativă, care presupune achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară pentru a reduce costul creditului şi a creşte lichiditatea din economie.
Lira sterlină s-a apreciat faţă de dolar după anunţarea deciziilor de joi şi se tranzacţionează în urcare cu 0,2%, la 1,5561 dolari pe unitate. Randamentul obligaţiunilor de stat britanice cu maturitatea la 10 ani a coborât uşor, la 1,502%.
Economia Marii Britanii a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie de 0,7% din PIB faţă de primele trei luni ale anului, fiind în recesiune de trei trimestre consecutive. Economia nu şi-a revenit după criza financiară mondială de acum trei ani, iar Marea Britanie trece prin prima recesiune dublă din anii ’70.
Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat miercuri că va lua măsuri de relaxare a politicii monetare pentru a stimula economia, în special în contextul condiţiilor dificile de pe piaţa muncii, cu un şomaj ridicat, de peste 8%.