Noul cod de conduită a fost elaborat după ce în luna mai a acestui an Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE, a ţinut un discurs la un eveniment pe bază de invitaţie organizat la Londra la care au participat mai mulţi manageri de fonduri, bancheri şi academicieni, în cursul căruia a anunţat că BCE îşi va accelera achiziţiile de obligaţiuni în lunile următoare. A doua zi, când discursul a fost făcut public, comentariile lui Benoit Coeure au influenţat semnificativ cursul de schimb al euro precum şi pieţele de acţiuni.
Oficialii BCE ‘vor accepta să ţintă discursuri la evenimente unde comentariile lor pot influenţa pieţele financiare numai cu condiţia ca declaraţiile lor să poată fi publicate pe pagina de Internet a BCE la începutul discursului sau dacă declaraţiile pot fi urmărite de public, prin webcast, sau dacă este prezentă şi media’, se arată într-un comunicat al BCE. În plus, oficialii BCE ‘vor evita să ofere oricărei instituţii, companii sau persoane care ar putea să profite de pe urma acestor informaţii, opinii personale cu privire la situaţia economiei sau a sectorului financiar care ar putea fi relevante pentru direcţia viitoare a politicii monetare, opinii care nu au fost exprimate deja în mod public’, se mai arată în comunicatul BCE.
Oficialii băncilor centrale ţin în mod obişnuit discursuri la evenimente şi participă la reuniuni la care nu este permisă prezenţa media. Numai oficialii BCE participă la sute de astfel de evenimente organizate în fiecare an de o gamă largă de organizaţii. În urma scandalului provocat de Benoit Coeure, BCE a decis că nu va mai furniza jurnaliştilor copii sub embargou ale discursurilor ţinute de oficialii BCE.