Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro.
Potrivit regulilor comunicate marţi de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.
„Băncile care intenţionează să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni trebuie să fie profitabile şi să aibă traiectorii robuste de capital”, a informat BCE într-un comunicat de presă.
Recomandarea BCE va rămâne valabilă până în luna septembrie 2021 şi include solicitarea ca băncile să dea dovadă de o „extremă moderaţie” cu privire la bonusuri şi să îşi utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodăriile şi companiile.
Ţările din zona euro, care în prezent traversează al doilea val al pandemiei de coronavirus, se aşteaptă la o creştere a cazurilor de neîndeplinire a obligaţiilor de plată în lunile următoare, pe măsură ce schemele guvernamentale de susţinere vor fi eliminate iar companiile şi gospodăriile îşi vor epuiza economiile.
Cu toate acestea, perspectivele unui vaccin anti-Covid-19 lasă să se întrevadă un viitor mai puţin sumbru, ceea ce a determinat BCE să prognozeze o revenire a economiei zonei euro cu 3,9% în 2021, urmată de un avans de 4,2% în 2022.
Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a decis să permită instituţiilor financiare să plătească acţionarilor 25% din profiturile lor din 2019/2020.